Nevşehir ili bağ alanlarında üzüm üretiminin ekolojik, sosyo-ekonomik durumu ve enerji kullanım etkinliği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Şimşek, Evrim
dc.contributor.author Oğuz, Halil İbrahim
dc.date.accessioned 2022-09-06T11:21:55Z
dc.date.available 2022-09-06T11:21:55Z
dc.date.issued 2022-01-01
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/7497
dc.description.abstract Dünya üzerinde çok geniş bir alana yayılmış ve yaygın şekilde yetiştiriciliği yapılan en önemli asma türü Vitis vinifera L.' dır. Nevşehir'de bağcılık kültürü çok eski tarihlere dayanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Nevşehir ili bağ alanlarında üzüm üretiminin ekolojik ve sosyo-ekonomik durumu yanında enerji kullanım etkinliğini tespit etmek, üreticilerin sorunlarını ortaya koymak ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmektir. Bu amaçla en çok üzüm yetiştiriciliği yapan ilçelerde bulunan 165 adet üretici ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada bağcılıkla geçinen çiftçilerin yaşlandığı, gençlerin bağcılıkla ilgilenmediği, eğitim durumlarının çok yüksek olmadığı, bağcılığın girdi maliyetlerinin yüksek olduğu, özellikle şaraplık ve şıralık üzüm endüstrisinin geliştirilemediği ve bu nedenle bağcılığın turizme veya diğer sektörlere göre gelir getirmediği, üreticilerce bağcılığın tercih edilebilirliğinin düştüğü, hatta eski bağ alanlarının terk edildiği sonucuna varılmıştır. Üzüm üretiminde enerji oranı, spesifik enerji, enerji verimliliği ve net enerji verimi değerleri sırasıyla 8.39, 1.41 MJ kg-1, 0.71 kg MJ-1 ve 105171.67 MJ ha-1 olarak hesaplanmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Vitis vinifera L. is the most common vines species spread over a wide area and widely grown in the world. Viticulture culture in Nevşehir province dates back to ancient times. The aim of this study is to determine the ecological and socio-economic status as well as the efficiency of energy use of grape production in the vineyard areas of Nevşehir province, to reveal the problems of the producers and to suggest solutions these problems. For this purpose, a face-to-face survey study was conducted with 165 grape producers in districts where the most grapes are grown. According to the results of the survey study, it was concluded that producers living on viticulture were old, young people were not interested in viticulture, the education level of the producers was low, the input costs of viticulture were high, especially the wine industry couldn't be developed, therefore the income of viticulture was low compared to tourism or other sectors, the preferability of viticulture by producers was decreased and even the old vineyard areas were abandoned. The energy ratio, specific energy, energy efficiency and net energy efficiency values in grape production were calculated as 8.39, 1.41 MJ kg-1, 0.71 kg MJ--1 and 105171.67 MJ ha-1, respectively. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Nevşehir tr_TR
dc.subject Ekoloji tr_TR
dc.subject Bağcılık tr_TR
dc.subject Enerji kullanımı tr_TR
dc.subject Sosyo ekonomik durum tr_TR
dc.subject Ecology tr_TR
dc.subject Viticulture tr_TR
dc.subject Energy use tr_TR
dc.subject Socio-economic status tr_TR
dc.title Nevşehir ili bağ alanlarında üzüm üretiminin ekolojik, sosyo-ekonomik durumu ve enerji kullanım etkinliği tr_TR
dc.title.alternative Ecological, socio-economic situation and energy use efficiency of grape production in vineyard areas of Nevşehir province tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi/ziraat fakültesi/bahçe bitkileri bölümü/bahçe bitkileri anabilim dalı Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi/ziraat fakültesi/tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği bölümü/tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 108462 tr_TR
dc.contributor.authorID 22656 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster