Ferula elaeochytris kök ekstresinin toplam fenolik bileşikler ve glukoz seviyesi üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Eser, Nadire
dc.contributor.author Kartlaşmış, Kezban
dc.contributor.author Uçar, Yılmaz
dc.contributor.author Kökbaş, Umut
dc.date.accessioned 2022-06-15T14:10:55Z
dc.date.available 2022-06-15T14:10:55Z
dc.date.issued 2020-05-22
dc.identifier.uri https://dergipark.org.tr/tr/pub/mutftd/issue/54355/648699
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/6976
dc.description.abstract Günümüzde önemli bir sorun haline gelen diyabet, insülin sekresyonu, insülin etkisi veya her ikisindeki sorunlardan kaynaklanan hiperglisemi ile karakterize bir metabolik hastalıktır. Diyabet hastalığının vasküler ve nörojenik komplikasyonlarının gelişiminde oksidatif hasarın önemli rol oynadığını ve bu patolojiler üzerinde antioksidanların etkili olduğu bilinmektedir. Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıkça kullanılan “ÇAKŞIR” diye bilinen Ferula elaeochytris kök ekstresinin toplam fenolik içeriği ve glukozu inhibe edici etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Kahramanmaraş Engizek yaylasından toplatılan Ferula elaeochytris bitkisinin kök kısmı temiz ve kuru bir zeminde kurutulduktan sonra öğütülerek, işleme alınmak üzere hazırlanmıştır. Ferula eleaochytris’in glukoz üzerine etkisi biyosensör cihazı ile elektrokimyasal olarak; antioksidan etkinliğinin bir göstergesi olarak da Folin-Ciocalteu yöntemi ile toplam fenolik içeriği tayin edilmiştir. Bu çalışmada, biyosensör cihazı ile elektrokimyasal incelemesinde, Ferula elaeochytris kök ekstresinin 100’er µl kümülatif olarak 1 dakika (dk) aralıkla eklenmesi sonucu enzim-substrat etkileşiminin azalmasına bağlı olarak glukoz seviyeleri üzerinde doğrusal bir düşüş olduğu gözlemlenmiştir (N=120). Ayrıca, bu bitkinin Folin-Ciocalteu yöntemi ile toplam fenolik içeriği 41.45±2.38 mg GAE/g (n:3) olarak tespit edilmiştir. Ferula elaeochytris’in glukoz seviyesini inhibe edici etkisinden dolayı hipoglisemik ve toplam fenolik içeriğinin yüksek kapasiteye sahip olması yönüyle ise antioksidan kaynağına sahip olduğu söylenebilir. Yapılacak olan ileri çalışmalarla, insanlar tarafından bilinçsizce kullanılan bu bitkinin yerinde ve amacına uygun daha bilinçli bir kullanımı sağlanabilir. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Mersin Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Ferula elaeochytris tr_TR
dc.subject Biyosensör tr_TR
dc.subject Fenolik bileşikler tr_TR
dc.subject Glukoz tr_TR
dc.title Ferula elaeochytris kök ekstresinin toplam fenolik bileşikler ve glukoz seviyesi üzerine etkisi tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/diş hekimliği fakültesi/temel bilimler bölümü/temel tıp bilimleri anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 158848 tr_TR
dc.identifier.volume 10 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 154 tr_TR
dc.identifier.endpage 161 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster