dc.contributor.author |
Şahin Perçin, Nilüfer |
|
dc.contributor.author |
Iğdır, Eylem |
|
dc.date.accessioned |
2022-06-14T12:34:48Z |
|
dc.date.available |
2022-06-14T12:34:48Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/6772 |
|
dc.description.abstract |
Yiyecek tüketim sürecinde turistlerin yiyecek tüketim motivasyonlarının ve yiyecekle ilgili kişilik özelliklerinin keşfedilmesi yiyecek içecek işletmeleri açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada yiyecek tüketim motivasyonları; otantik deneyim ve prestij, kişilerarası ve kültür, fiyat/değer ve güvence, sağlık endişesi, aşinalık ve yeme alışkanlığı, duyusal ve bağlamsal zevk faktörleri çerçevesinde incelenmiştir. Yiyecekle ilgili kişilik özellikleri ise neofobi ve neofili çerçevesinde incelenmiştir. Her iki kavramın gelecek niyetlerden biri olan tavsiye etme niyetine etkisi ortaya çıkarılmıştır. Çalışmada turistlerin yiyecek tüketim motivasyonları ve yiyecekle ilgili kişilik özelliklerinin, tavsiye etme niyeti üzerine etkisinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Çalışma verileri İzmir ili merkezinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenmiş turizm işletme belgeli yiyecek içecek işletmelerinde anket tekniği ile toplanmıştır. Katılımcıların yiyecek tüketim motivasyonları, yiyecekle ilgili kişilik özellikleri ve tavsiye etme niyetiyle ilgili düzeyleri açıklanmış, yiyecek tüketim motivasyonları, yiyecekle ilgili kişilik özellikleri ve tavsiye etme niyeti arasındaki ilişki tespit edilmiştir. Tavsiye etme niyeti üzerinde yiyecek tüketim motivasyonları ve yiyecekle ilgili kişilik özelliklerinin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
It is important for food and beverage businesses to discover the food consumption
motivations and food-related personality traits of tourists in the food consumption
process. In this study, food consumption motivations; authentic experience and
prestige, interpersonal and cultural, price/value and security, health concern,
familiarity and eating habits, and sensory and contextual pleasure factors. Food-related
personality traits were examined within the framework of neophobia and neophilia.
The effect of both concepts on the intention to recommend, which is one of the future
intentions, has been revealed.
In the study, it was aimed to reveal the effect of tourists' food consumption motivations
and food-related personality traits on their intention to recommend. The study data
were collected by questionnaire technique in food and beverage businesses with
tourism operation certificate determined by the Ministry of Culture and Tourism in the
city center of Izmir. The participants' food consumption motivations, food-related
personality traits and their levels of intention to recommend were explained, and the
relationship between food consumption motivations, food-related personality traits
and intention to recommend was determined. It was concluded that food consumption
motivations and food-related personality traits were effective on the intention to
recommend. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, YÖK Tez Merkezi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Yiyecek tüketim motivasyonları |
tr_TR |
dc.subject |
Yiyecekle ilgili kişilik özellikleri |
tr_TR |
dc.subject |
Tavsiye etme niyeti |
tr_TR |
dc.subject |
Food consumption motivations |
tr_TR |
dc.subject |
Food-related personality traits |
tr_TR |
dc.subject |
Intention to recommend |
tr_TR |
dc.title |
Yiyecek tüketim motivasyonları ve yiyecekle ilgili kişilik özelliklerinin tavsiye etme niyeti üzerine etkisi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Food consumption motivations and the effect of food-related personality characteristics on the intention to recommend |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
54525 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-7063-3247 |
tr_TR |