Özet:
Bu çalışma Göreme halkının gastronomi turizmi kavramına bakış açısının incelenmesini amaçlamaktadır. Gastronomi turizmi, Kapadokya Bölgesi’nde değerlendirilmesi önerilen bir turizm türüdür. Ancak, bilindiği gibi, yerel halk tarafından desteklenmeyen turizm türlerinin başarılı olma ihtimali oldukça düşüktür. Bu açıdan, yerel halkın gastronomi turizmine yönelik bakış açısının incelenmesi, destinasyon düzeyinde karar verici mekanizmanın önemli bir girdisini oluşturabilecektir. Bu çalışma için hazırlanan kavram çağrışım testleri aracılığıyla, Göreme’de yaşayan 41 katılımcıdan elde edilen veriler incelenerek kavram ağacı oluşturulmuş ve bulgular değerlendirilmiştir. Bulgular doğrultusunda yerel halkın gastronomi turizmi kavramını doğru algıladığı ortaya çıkmıştır. Turizmin olumsuz etkilerinin yönetilebilmesi için gastronomi turizminin bir araç olabileceği bulgusu da yer almaktadır.