Antioksidanlar, serbest radikallerin olumsuz etkilerini etkisiz hale getirmektedir ya da direkt olarak serbest radikal oluşumunu engellemektedir. Bu nedenle antioksidan içeriği yüksek besinlere artan ilgiyle birlikte bu yöndeki araştırma sayısı da gittikçe çoğalmaktadır. Ülkemizde şahtere olarak adlandırılan Fumaria officinalis, yabani ot şeklinde bulunan, eğrelti otuna benzeyen, tek yıllık bir bitkidir. Bu çalışmada şahtere bitkisinin antioksidan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Metot bölümü üç temel aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada bitkinin metanol ekstraktının elde edilmesi, Allium cepa yumrularının sterilizasyonu sağlanarak çimlendirilmesi, ekstraktın EC50 değerinin belirlenmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. İkinci aşamada ise 48 saat süresince çimlendirilen soğan yumruları iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup 30mM H2O2'e bir saat süresince maruz bırakılmasının ardından, diğer grup ise H2O2'e maruz bırakılmaksızın Fumaria officinalis'inbelirlenen 125µg/mL (½*EC50), 250µg/mL (EC50) ve 500µg/mL (2*EC50) konsantrasyonlarına aktarılarak 24 saat süresince inkübasyona bırakılmıştır. Çalışmada negatif kontrol olarak dH2O, pozitif kontrol olarak ise 30mM H2O2 çözeltisi kullanılmıştır. Son aşamada ise soğan kök uçlarından kromozom preparatları hazırlanarak, mitotik indeks, hücre bölünme evrelerinin frekansları, bozulmuş anafaz-telofaz, anafaz köprüsü, düzensiz metafaz, c-mitoz, mikronükleus, yapışkanlık ve kromozom aberasyonları değerlendirilmiştir. Hidrojen peroksit muamelesi sonrasında artan dozlarda Fumaria officinalis ekstraktına maruz bırakılan gruplarda hidrojen peroksit tarafından meydana getirilen genetik hasarın azaldığı ve mitotik indeksin arttığı saptanmıştır.
Antioxidants neutralize the negative effects of free radicals or directly prevent free radical formation. For this reason, with the increasing interest in foods with high antioxidant content, the number of studies in this way is increasing. Fumaria officinalis, is an annual plant that is found in the form of a weed, resembling a fern. In this study, it was aimed to investigate the antioxidant effect of Fumaria officinalis.The method part was carried out in three main stages.The first step of the method section was carried out in the form of obtaining the methanol extract of the plant, germinating Allium cepa tubers by sterilizing them, and determining the EC50 value of the extract.In the second step, tubers germinated for 48 hours were divided into two groups.After the first group was exposed to 30mM H2O2 for one hour and the other group was not exposed to H2O2, the determined 125µg/mL (½*EC50), 250µg/mL (EC50) and 500µg/mL (2*EC50) concentrations were transferred to incubation for 24 hours.In the study, dH2O was used as negative control and 30mM H2O2 solution was used as positive control.. At the last step, chromosome slides were prepared from onion root tips and mitotic index, frequencies of cell division stages, impaired anaphase-telophase, anaphase bridge, irregular metaphase, c-mitosis, micronucleus, stickiness and chromosome aberrations were evaluated.It was determined that genetic damage caused by hydrogen peroxide decreased and mitotic index increased in groups exposed to increasing doses of Fumaria officinalis extract after hydrogen peroxide treatment.