İnanç-sağlık ilişkisi bağlamında türk kültüründe ritüel yemekler

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Çeribaş, Mehmet
dc.contributor.author Ermeçli, Songül
dc.date.accessioned 2022-01-20T12:35:10Z
dc.date.available 2022-01-20T12:35:10Z
dc.date.issued 2021-12
dc.identifier.citation Çeribaş, M. ve Emercili S., (2021). Halk KültüründeSağlık, "İnanç-Sağlık İlişkisi Bağlamında Türk Kültüründe Ritüel Yemekler" İstanbul:Motif Vakfı Yayınları. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/6316
dc.description.abstract Tarih boyunca insanlar birçok sorunla karşılaşmıştır. Bunların başında sağlık sorunları gelmektedir. Özellikle insanlık tarihinin ilk dönemlerinde ve tıp biliminin henüz gelişmediği dönemlerde insanlar hastalık karşısında çaresiz kalmış ve sağlıklarına kavuşup şifa bulmak için birçok yönteme başvurmuşlardır. Var olduğu ilk andan itibaren doğayla iç içe yaşamış olan insan, karşılaştığı hastalıklarla baş etmenin yöntemlerini de doğayı gözlemleyip, tanıyarak öğrenmiştir. İnsan hastalandığında öncelikle doğada var olan birçok bitkiyi şifa kaynağı olarak kullanmıştır. Köklü bir geçmişe sahip olan Türk toplumunun geçmişten günümüze kadar doğum, sünnet, düğün, ölüm, hacı uğurlama-karşılama, asker uğurlama-karşılama, Alevi-Bektaşi kültüründe yer alan Cem törenleri, dini ve toplumsal bayramlar gibi birçok özel günde eğlence ve törenler düzenledikleri, törenlerin de başlıca unsurunun ritüel yemekler olduğu bilinmektedir. Bakıldığında bu özel günlerin birçok işlevi yerine getirdiğini söylemek mümkündür. Bu günler aracılığıyla insanlar bir araya gelir, sosyal bağlar güçlenir, birlik ve beraberlik duygusu artar, ortak değerler, gelenek ve görenekler pekişir. Sözü edilen işlevler dışında bu özel günlerde; bulgur, buğday, nohut, fasulye, et, elma, üzüm, nar ve buna benzer halk inançlarında önemli bir yere sahip olan besinlerle çeşitli yemek ve tatlılar yapılmaktadır. Bu besinlerin her birinin besin değerinin yüksek ve sağlığa faydalı besinler olması, bu besinlerin karışımıyla yapılan ritüel yemekleri halk kültüründe önemli kılmıştır. Dolayısıyla bu yemeklerin halk arasında sağlık açısından oldukça önemli olduğu ve hastalıklara iyi gelip insanlara şifa kaynağı olduğuna inanılmaktadır. İnanç birey ve toplum için güçlü ve bağlayıcı bir unsurdur. Özellikle halk inançları toplumun kendi kültürüyle harmanlayarak ortaya çıkardığı ve deneyimlediği önemli bir sosyal unsurdur. Dolayısıyla toplumun kendi kültüründen doğan bu inanç; mitoloji, yaşam tarzı, gelenekler ve ritüellerden beslenmektedir. Örneğin halk inançlarında, Cem törenlerinde taliplere sunulan lokmanın Dede tarafından dualandıktan sonra şifalı olduğuna inanılmaktadır. Bu durum bizi mitik zamana yani Kırklar Cemi’ne götürmektedir. Benzer şekilde Muharrem ayında yapılan Aşureye konan malzemelerin her birinin Allah’ın isimlerini simgelediğine ve bu sebepten Aşurenin şifalı olduğuna inanılmaktadır. Bu çalışmada yukarıda kısaca değindiğimiz gibi özel günlerde yapılan ve birçok işlevi yerine getiren ritüel yemeklerin inanç-sağlık açışından değerlendirilmesi yapılmaya çalışılacaktır. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Motif Vakfı tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Halk sağlığı tr_TR
dc.subject Halk inançları tr_TR
dc.subject Ritüel yemekler tr_TR
dc.subject Ritüel yemekler ve sağlık tr_TR
dc.title İnanç-sağlık ilişkisi bağlamında türk kültüründe ritüel yemekler tr_TR
dc.type bookPart tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü/kuzey-batı Türk lehçeleri ve edebiyatları anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 39140 tr_TR
dc.identifier.startpage 253 tr_TR
dc.identifier.endpage 368 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster