Kayseri Hürmetçi Sazlığı’nın coğrafi işaretli ürün potansiyeli ve gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Özer, Osman
dc.date.accessioned 2022-01-17T14:02:54Z
dc.date.available 2022-01-17T14:02:54Z
dc.date.issued 2021-12-01
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/6303
dc.description.abstract Gastronomi turizminde ürün pazarlaması açısından fark oluşturmada önemli noktalardan biriside coğrafi işaretli ürünlerinin çeşitliliği ile bu ürünleri bünyesinde bulundurmasıdır. Hürmetçi Sazlığı’nın bu konuda elinde bulundurduğu potansiyelinin fazla olması bu çalışmaya yön vererek çalışmanın yapılması konusunda belirleyici unsur olmuştur. Hürmetçi Sazlığı içerisinde barındırdığı geniş otlakları, zengin botanik yapısıyla, Akdeniz mandası familyasına dahil olan Anadolu Mandasının yetiştiriciliğinin verimli ve organik bir biçimde yapıldığı için gastronomi turizminin hammadde kaynağıdır. Gastronomik ürünlerin çeşitliliği ve özgünlüğünden dolayı gastronomi turizmi açışından önemli bir potansiyeldir. Bu ürünlerin işlenip tarladan çatala olan sürecini en doğal haliyle gözlemleme ve uygulama imkânı sunarak, gastronomi turizmi için önemli bir uğrak noktası olmaya adaydır. Özellikle bölgede üretilen Hürmetçi Manda Kaymağı, Hürmetçi Manda Yoğurdu, Hürmetçi Manda Tereyağı, Hürtmeçi Manda Peyniri, Hürmetçi Manda Süt Reçeli, Hürmetçi Manda Kreması, Hürmetçi Manda Kavurması, Hürmetçi Manda Sucuğu ve Hürmetçi Manda Pastırması’nın yanında şu anda üretilmeyen ama üretilmesiyle ayrıca bir önem kazanacak olan Hürmetçi Manda Tarağı ile coğrafi işaretli ürünlere başvurusu yapılabilecek birçok potansiyeli içerisinde barındırmaktadır. Çalışmada; literatür taraması ile alan gezisi yöntemi kullanılarak, öncelikle gastronomi turizmi ve coğrafi işaretli ürünler kavramları irdelenmiştir. Akabinde manda yetiştiriciliği ve mamulleri incelenmiştir. Sonrasında Hürmetçi Sazlığı’nın gastronomi turizmi ve coğrafi işaretli ürünler açısından sosyo-ekonomik potansiyeli değerlendirilmiştir. Son olarak bulgular ışığında önerilerde bulunulmuştur tr_TR
dc.description.abstract One of the important points in making a difference in terms of product marketing in gastronomic tourism is the diversity of geographical indication products and the inclusion of these products. The fact that Hürmetçi Reeds has a high potential in this regard has been the determining factor in carrying out the study by directing this study. Hurmetci Reeds is the raw material of gastronomic tourism because of its wide grasslands, rich botanical structure, and the cultivation of the Anatolian Buffalo (Mediterranean Mandate), which is included in the Mediterranean water buffalo family, in an efficient and organic way. Due to the diversity and originality of gastronomic products, it is an important potential in terms of gastronomic tourism. It is a candidate to be an important stopping point for gastronomy tourism by providing the opportunity to observe and apply the process of processing these products from field to fork in their most natural form. In particular, the production of Hürmetçi Buffalo Cream, Hürmetçi Buffalo Yogurt, Hürmetçi Buffalo Butter, Hürmetçi Buffalo Cheese, Hürmetçi Buffalo Milk Jam, Hürmetçi Buffalo Cream, Hürmetçi Buffalo Roast, Hürmetçi Buffalo Sujuk and Hürmetçi Buffalo Pastrami will gain importance as well as production. With the Hürmetçi Buffalo Comb, which is one of the leading companies in the world, it contains many potentials that can be applied to geographically marked products. In the study; First of all, the concepts of gastronomic tourism and geographically marked products were examined by using the field trip method with a literature review. Subsequently, buffalo breeding and its products were examined. Afterwards, the socio-economic potential of Hürmetçi Reeds in terms of gastronomy tourism and geographical indication products was evaluated. Finally, recommendations were made in the light of the findings. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gastronomi turizmi tr_TR
dc.subject Coğrafi işaret tr_TR
dc.subject Manda tr_TR
dc.subject Kayseri tr_TR
dc.subject Hürmetçi sazlığı tr_TR
dc.subject Anadolu mandası tr_TR
dc.subject Gastronomy tourism tr_TR
dc.subject Geographical indication tr_TR
dc.subject Buffalo tr_TR
dc.subject Kayseri tr_TR
dc.subject Hürmetçi reeds tr_TR
dc.subject Mediterranean mandate tr_TR
dc.title Kayseri Hürmetçi Sazlığı’nın coğrafi işaretli ürün potansiyeli ve gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi tr_TR
dc.title.alternative Evaluation of Kayseri Hürmetçi Reeds in terms of geographical indications and g tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Turizm Araştırmaları Enstitüsü Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID 0000 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-8543-0664 tr_TR
dc.identifier.volume 2 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 107 tr_TR
dc.identifier.endpage 125 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster