dc.contributor.author |
Kuşat, Nurdan |
|
dc.contributor.author |
Kösekahyaoğlu, Levent |
|
dc.date.accessioned |
2022-01-07T13:58:54Z |
|
dc.date.available |
2022-01-07T13:58:54Z |
|
dc.date.issued |
2012-11-21 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/6233 |
|
dc.description.abstract |
Yapısı gereği gıda sektörü küçük ve orta büyüklükteki pek çok firmayı
kapsamaktadır. Gıdanın insan hayatı için vazgeçilmezliği, sektörün diğer imalat
sektörlerine göre nispeten emek yoğun üretime dayalı olması, ayrıca tarım ve sanayi
sektörüyle olan yakın ilişkisi, bu sektörde firma sayısının artmasını tetikleyici bir rol
oynamaktadır. Bu nedenle artan rekabetten olumsuz etkilenmemek için firmalar
sıklıkla inovasyona başvurmaktadır. Bu çalışmada gıda sektörünün alt
sektörlerinden birisi olan şekerleme, kakao ve çikolata alt sektöründe faaliyette
bulunan firmaların inovasyon yapma kararlarını olumsuz yönde etkileyen faktörlerin
ağırlıklı olarak neler olduğu konusu Batı Akdeniz Bölgesi örneklemi çerçevesinde
Mann Whitney U Testi yardımıyla test edilmektedir. Sonuçlar, inovasyon
konusundaki en önemli eksiğin bilgi yetersizliği olduğunu göstermektedir.
Firmaların, yapılan inovasyonların miktarını yeterli buldukları için ya da inovasyona
talebin olmadığını düşündüklerinden inovasyon yapmak konusunda gönülsüz
oldukları gözlenmiştir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Food industry inherently covers many small and large firms. Due to
indispensability of food for human life, relatively high labour intensity of food
industry and its close relation with agriculture and manufacture, the number of firms
in this industry is considerably high. Therefore, in order to avoid the increasing
competition, firms frequently refer innovation. This work examines the factors
negatively affecting firms’ innovation decisions in confectionary, cacao and
chocolate subsector in west Mediterranean region by using Mann Whitney U Test.
Our results suggest that the most important deficiency on innovation is lack of
information. Firms appear to be not willingly to involve in innovation as they find
the level of innovation satisfactory or they think there is no demand for innovation. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Gıda sektörü |
tr_TR |
dc.subject |
Rekabet gücü |
tr_TR |
dc.subject |
İnovasyon |
tr_TR |
dc.subject |
Şekerleme |
tr_TR |
dc.subject |
Kakao ve çikolata alt sektörü |
tr_TR |
dc.subject |
Food industry |
tr_TR |
dc.subject |
Competitiveness |
tr_TR |
dc.subject |
Innovation |
tr_TR |
dc.subject |
Confectionary |
tr_TR |
dc.subject |
Cacao and chocolate subsector |
tr_TR |
dc.title |
Gıda sektöründe firmaların inovasyon kararlarını olumsuz yönde etkileyen faktörler üzerine bir inceleme: Batı Akdeniz bölgesi örneği |
tr_TR |
dc.title.alternative |
An analysis on the factors negatively affecting firms’ innovation decisions ın food industry: Exaple of west meditarranean regıon |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi/Isparta meslek yüksekokulu/dış ticaret bölümü/dış ticaret pr. |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
18317 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
1 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
2 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
180 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
205 |
tr_TR |