Gıda sektöründe firmaların inovasyon kararlarını olumsuz yönde etkileyen faktörler üzerine bir inceleme: Batı Akdeniz bölgesi örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Kuşat, Nurdan
dc.contributor.author Kösekahyaoğlu, Levent
dc.date.accessioned 2022-01-07T13:58:54Z
dc.date.available 2022-01-07T13:58:54Z
dc.date.issued 2012-11-21
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/6233
dc.description.abstract Yapısı gereği gıda sektörü küçük ve orta büyüklükteki pek çok firmayı kapsamaktadır. Gıdanın insan hayatı için vazgeçilmezliği, sektörün diğer imalat sektörlerine göre nispeten emek yoğun üretime dayalı olması, ayrıca tarım ve sanayi sektörüyle olan yakın ilişkisi, bu sektörde firma sayısının artmasını tetikleyici bir rol oynamaktadır. Bu nedenle artan rekabetten olumsuz etkilenmemek için firmalar sıklıkla inovasyona başvurmaktadır. Bu çalışmada gıda sektörünün alt sektörlerinden birisi olan şekerleme, kakao ve çikolata alt sektöründe faaliyette bulunan firmaların inovasyon yapma kararlarını olumsuz yönde etkileyen faktörlerin ağırlıklı olarak neler olduğu konusu Batı Akdeniz Bölgesi örneklemi çerçevesinde Mann Whitney U Testi yardımıyla test edilmektedir. Sonuçlar, inovasyon konusundaki en önemli eksiğin bilgi yetersizliği olduğunu göstermektedir. Firmaların, yapılan inovasyonların miktarını yeterli buldukları için ya da inovasyona talebin olmadığını düşündüklerinden inovasyon yapmak konusunda gönülsüz oldukları gözlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Food industry inherently covers many small and large firms. Due to indispensability of food for human life, relatively high labour intensity of food industry and its close relation with agriculture and manufacture, the number of firms in this industry is considerably high. Therefore, in order to avoid the increasing competition, firms frequently refer innovation. This work examines the factors negatively affecting firms’ innovation decisions in confectionary, cacao and chocolate subsector in west Mediterranean region by using Mann Whitney U Test. Our results suggest that the most important deficiency on innovation is lack of information. Firms appear to be not willingly to involve in innovation as they find the level of innovation satisfactory or they think there is no demand for innovation. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gıda sektörü tr_TR
dc.subject Rekabet gücü tr_TR
dc.subject İnovasyon tr_TR
dc.subject Şekerleme tr_TR
dc.subject Kakao ve çikolata alt sektörü tr_TR
dc.subject Food industry tr_TR
dc.subject Competitiveness tr_TR
dc.subject Innovation tr_TR
dc.subject Confectionary tr_TR
dc.subject Cacao and chocolate subsector tr_TR
dc.title Gıda sektöründe firmaların inovasyon kararlarını olumsuz yönde etkileyen faktörler üzerine bir inceleme: Batı Akdeniz bölgesi örneği tr_TR
dc.title.alternative An analysis on the factors negatively affecting firms’ innovation decisions ın food industry: Exaple of west meditarranean regıon tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.contributor.department Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi/Isparta meslek yüksekokulu/dış ticaret bölümü/dış ticaret pr. tr_TR
dc.contributor.authorID 18317 tr_TR
dc.identifier.volume 1 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 180 tr_TR
dc.identifier.endpage 205 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster