Türkşeker firmalarında critic ve eatwios yöntemiyle verimlilik analizi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Ilıkkan Özgür, Munise
dc.contributor.author Soyu, Esra
dc.contributor.author Bağcı, Haşim
dc.contributor.author Demirtaş, Cuma
dc.date.accessioned 2021-12-15T13:57:43Z
dc.date.available 2021-12-15T13:57:43Z
dc.date.issued 2021-02-23
dc.identifier.issn 2149-3871
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/6099
dc.description.abstract Şeker sektörü, ekonomik ve sosyal etkileri sebebiyle tüm ülkeler için stratejik bir öneme sahiptir. Bu sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması ve rekabet edilebilirliğin artırılması için verimlilik ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı; 2002-2019 yılları arasında Türkiye’deki 25 kamu şeker fabrikasının girdi ve çıktılarının önem düzeylerini belirlemek ve belirlenen önem derecelerine göre firmaların verimlilik düzeylerini kıyaslamaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için öncelikle Critic yöntemi ile girdi ve çıktı ağırlıkları, ardından Eatwios yöntemiyle fabrikaların verimlilikleri hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, yakıt tüketimi önem düzeyi en yüksek girdi iken, şeker üretimi ise önem düzeyi en yüksek çıktıdır. Verimlilik analizine göre; en verimli fabrikalar Ereğli ve Eskişehir iken, en verimsiz fabrikalar ise Kars ve Alpullu’dur. tr_TR
dc.description.abstract The sugar industry has a strategic importance for all countries due to its economic and social effects. In this sector, efficiency comes to the fore in order to ensure sustainability and increase competitiveness. In this context, the purpose of the study are to determine the severity levels of inputs and outputs of the 25 public sugar factories in Turkey between the years 2002-2019 and to compare the efficiency levels of the companies according to the severity ratings. In order to achieve this goal, the input and output weights were calculated with the Critic method first and then the efficiency of the factories was calculated with the Eatwios method. According to the findings, while fuel consumption is the most important input, sugar production is the highest the most inefficient ones are Kars and Alpullu. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Şeker sektörü tr_TR
dc.subject Verimlilik tr_TR
dc.subject Sugar sector tr_TR
dc.subject Efficiency tr_TR
dc.subject Critic and eatwios method tr_TR
dc.subject Critic eatwios yöntemi tr_TR
dc.title Türkşeker firmalarında critic ve eatwios yöntemiyle verimlilik analizi tr_TR
dc.title.alternative Efficiency analysis of Türkşeker companies with critic and eatwios method tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.contributor.department Aksaray Üniversitesi/iktisadi ve idari bilimler fakültesi/iktisat bölümü/iktisat politikası anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 126788 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-8711-3264 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0003-1614-0967 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-5828-2050 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-1475-5530 tr_TR
dc.identifier.volume 11 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 224 tr_TR
dc.identifier.endpage 244 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster