Nevşehir de üretilen farklı kabak çekirdeği çeşitlerinden elde edilen yağın karakteristik özelliklerine bazı işlemlerin etkisi ve et emülsiyonlarında kullanım imkanlarının araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Aktaş, Nesimi
dc.date.accessioned 2021-11-26T08:08:18Z
dc.date.available 2021-11-26T08:08:18Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5889
dc.description.abstract Proje kapsamında Nevşehir yöresinde üretilen Nevşehir çerçevelisi ve sivri kabak çekirdekleri kullanılmıştır. Bu çekirdekler güneşte kurutma yanında, salamura edilerek, tuzsuz ve tuzlu kavurma işlemlerine tabii tutulmuşlardır. Belirtilen işlemlerden geçirilmiş kabak çekirdeklerinden soğuk pres yöntemi ile yağ ekstrakte edilmiştir. Elde edilen yağlarda yağ asidi kompozisyonu, peroksit sayısı, tiyobarbiturik asit reaktif maddeler (TBARS), kül, serbest asitlik, sabunlaşma sayısı, iyot sayısı, özgül ağırlık, kırılma indisi ve viskozite değerleri belirlenmiştir. Ayrıca elde edilen yağların kalite karakteristikleri gözönünde bulundurularak en kaliteli yağ seçilmiş (güneşte kurutulmuş sivri kabak çekirdeğinden elde edilen yağ) bu yağ da salam üretiminde %5, %15 ve %30 oranında kullanılmıştır. Üretilen salam hamurlarında pH, su tutma kapasitesi, emülsiyon stabilitesi, jel/yağ ayrılması ve viskozite değerleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda kavurma işleminin yağların peroksit sayısı ve TBARS değerlerini artırdığı tespit edilmiştir. Kabak çekirdeği yağı kullanılarak oluşturulan salam hamurlarında kontrole göre daha yüksek miktarda TEF ve ayrılan yağ ile jel/yağ ayrılması gerçekleşmiştir. %30 kabak çekirdeği yağı kullanılarak üretilen salamlarda daha yüksek L değeri elde edilmiştir. Bu durum aynı zamanda depolama süresincede ortaya çıkmıştır. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess tr_TR
dc.subject Kabak çekirdeği yağı, salam, tr_TR
dc.title Nevşehir de üretilen farklı kabak çekirdeği çeşitlerinden elde edilen yağın karakteristik özelliklerine bazı işlemlerin etkisi ve et emülsiyonlarında kullanım imkanlarının araştırılması tr_TR
dc.type project tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tr_TR
dc.contributor.authorID 2543 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-4741-9867 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster