Özet:
Günümüzde gıdaların besleyici değerlerini korumak, duyusal özelliklerini düzenlemek, raf ömürlerini uzatmak gibi amaçlarla gıdalara tatlandırıcı olarak çok sayıda gıda katkı maddeleri ilave edilmektedir. Şekere alternatif olarak kullanılan bu tatlandırıcılar yiyecek, içecek ve ilaç endüstrisinde giderek artış gösteren yaygın bir kullanım alanı bulmaktadır. Ancak Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda Tarım Örgütünün oluşturduğu Uluslararası Gıda Kodeksi Komisyonu tarafından belirlenen değerleri aşması durumunda çok sayıda sağlık problemini de beraberinde getirmektedir. Bu sebeple gıda katkı maddelerinin hızlı ve güvenilir tayinleri önem arz etmektedir. Bu amaçla gıda katkı maddeleri arasında en yaygın olan aspartam tayini gerçekleştirebilmek, daha hassas ve ekonomik çözümler sunabilmek için bu proje kapsamında; çok duvarlı karbon nanotüplerin çinko oksit nanopartikül ile doplanması, çevre dostu iletken Whatman kağıdına adsorbe edilerek çinko oksit doplu karbon nanotüp modifiye kağıt elde edilmesi, morfolojik ve elektrokimyasal karakterizasyonlarının yapılması ve bu kağıt elektrodun aspartamın elektrokimyasal tayininde çalışma elektrodu olarak kullanılması planlanmaktadır. Böylece elektrot temizleme işlemi olmadan katı elektrotlara alternatif ultraekonomik tekrarlanabilirliği yüksek bir elektrot hazırlanmış olacak ve aspartam tayininde ilk kez kağıt sensör tasarımı gerçekleştirilmiş olacaktır