dc.contributor.author |
Unsal, Velid |
|
dc.contributor.author |
Toroğlu, Sevil |
|
dc.contributor.author |
Kurutaş, Ergül Belge |
|
dc.contributor.author |
Taner, Safiye Şeyma |
|
dc.contributor.author |
Atalay, Filiz |
|
dc.contributor.author |
Bahar, Güllü |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-19T10:13:42Z |
|
dc.date.available |
2021-11-19T10:13:42Z |
|
dc.date.issued |
2015-02-03 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5783 |
|
dc.description.abstract |
Dereotu (Anethum graveolens), semizotu (Portulaca oleracea) ve roka (Eruca sativa) tüm dünyada yaygın olarak bulunur ve
genellikle taze olarak tüketilir (yaprakları ya da dalları ). Bu çalışmada, seçilen üç bitkinin yaprak ve dallarında antioksidan ve
antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi amaçlandı. Dereotu, roka ve semizotu Kahramanmaraş bölgesinde farklı marketlerden
alındı. Bitki ekstrelerinde antimikrobiyal aktivite disk difuzyon yöntemi kullanarak saptandı. Seçilen bitkilerin dallarında ve
yapraklarında antioksidan enzimler olarak superoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) aktiviteleri ile oksidatif stresin indikatörü
olarak malondialdehit (MDA) düzeyi spektrofotometrik olarak ölçüldü. Dereotu, roka ve semizotu'nun SOD ve CAT aktiviteleri
karşılaştırıldığında dereotunda en yüksek antioksidan aktivitenin olduğu ve MDA düzeyinin en düşük olduğu gözlendi (SOD:
35±0,17 U/mg protein ve CAT: 349,29±68,46 U/mg protein, MDA: 1,53±0,36 nmol/mg protein. Dereotunun yaprak ve dallarında
antifungal aktivite antibakteriyal aktiviteden yüksekti. Semizotunun yaprak ekstrelerinde antifungal ve antibakteriyal aktivite, dal
ekstrelerinden daha yüksekti. Roka’nın yaprak ve dallarında ise bazı bakteri ve mayalara karşı antifungal ve antibakteriyal aktivite
gözlendi. Bu sonuçlar göstermiştir ki, çalışılan bitkilerin önemli antioksidan, ve bazı mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal
aktivitelere sahip olması; bitkilerin fitokimyasal içeriğinden kaynaklanabilir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Dill (Anethum graveolens), purslane (Portulaca oleracea), and rocket (Eruca sativa) is widely available all over the world, and is
usually consumed fresh (leaves or branches). In this study, we aimed to investigate the three selected plant antioxidant and
antimicrobial of activities Dill, Rocket and Purslane in Kahramanmaras were in different markets. Antimicrobial activity of plant
extracts to disc diffusion using the method were determined. Antioxidant enzymes in the leaves of plants selected as the superoxide
dismutase (SOD) and catalase (CAT) activities, as indicators of oxidative stress malondialdehyde (MDA) levels were measured
spectrophotometrically. Dill, Rocket, Purslane, SOD and CAT activities compared dill see that the activity is highest. SOD
1,35±0,17 U/mg protein and 349,29±68,46 CAT U/mg protein. MDA levels in the leaves of the dill is the lowest we see that weed.
MDA 1,53±0,36 nmol/mg protein. Leaves and branches of the dill was seen higher antimicrobial activity than antifungal activity.
Antifungal and antimicrobial activity of leaves of purslane herb extract was higher than branches of it. Antifungal and antimicrobial
activity in rocket was observed in leaves and branches against some bacteria and fungi. These results showed that the studied plants,
an important antioxidant, antimicrobial activities against some microorganisms have the plants to be caused by the content of
phytochemical. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Roka |
tr_TR |
dc.subject |
Semizotu |
tr_TR |
dc.subject |
Dereotu |
tr_TR |
dc.subject |
Antioksidan |
tr_TR |
dc.subject |
Antimikrobiyal aktivite |
tr_TR |
dc.subject |
Dill |
tr_TR |
dc.subject |
Purslane and rocket |
tr_TR |
dc.subject |
Antioxidant |
tr_TR |
dc.subject |
Antimicrobial activity |
tr_TR |
dc.title |
Dereotu, semizotu ve roka’da antioksidan ve antimikrobiyal aktivitenin araştırılması |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Investigation of antioxidant and antimicrobial activity in dill, purslane and rocket |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Mardin Artuklu Üniversitesi/sağlık bilimleri fakültesi/beslenme ve diyetetik bölümü/beslenme ve diyetetik anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
41025 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
3 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
2 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
25 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
32 |
tr_TR |