Dereotu, semizotu ve roka’da antioksidan ve antimikrobiyal aktivitenin araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Unsal, Velid
dc.contributor.author Toroğlu, Sevil
dc.contributor.author Kurutaş, Ergül Belge
dc.contributor.author Taner, Safiye Şeyma
dc.contributor.author Atalay, Filiz
dc.contributor.author Bahar, Güllü
dc.date.accessioned 2021-11-19T10:13:42Z
dc.date.available 2021-11-19T10:13:42Z
dc.date.issued 2015-02-03
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5783
dc.description.abstract Dereotu (Anethum graveolens), semizotu (Portulaca oleracea) ve roka (Eruca sativa) tüm dünyada yaygın olarak bulunur ve genellikle taze olarak tüketilir (yaprakları ya da dalları ). Bu çalışmada, seçilen üç bitkinin yaprak ve dallarında antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi amaçlandı. Dereotu, roka ve semizotu Kahramanmaraş bölgesinde farklı marketlerden alındı. Bitki ekstrelerinde antimikrobiyal aktivite disk difuzyon yöntemi kullanarak saptandı. Seçilen bitkilerin dallarında ve yapraklarında antioksidan enzimler olarak superoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) aktiviteleri ile oksidatif stresin indikatörü olarak malondialdehit (MDA) düzeyi spektrofotometrik olarak ölçüldü. Dereotu, roka ve semizotu'nun SOD ve CAT aktiviteleri karşılaştırıldığında dereotunda en yüksek antioksidan aktivitenin olduğu ve MDA düzeyinin en düşük olduğu gözlendi (SOD: 35±0,17 U/mg protein ve CAT: 349,29±68,46 U/mg protein, MDA: 1,53±0,36 nmol/mg protein. Dereotunun yaprak ve dallarında antifungal aktivite antibakteriyal aktiviteden yüksekti. Semizotunun yaprak ekstrelerinde antifungal ve antibakteriyal aktivite, dal ekstrelerinden daha yüksekti. Roka’nın yaprak ve dallarında ise bazı bakteri ve mayalara karşı antifungal ve antibakteriyal aktivite gözlendi. Bu sonuçlar göstermiştir ki, çalışılan bitkilerin önemli antioksidan, ve bazı mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktivitelere sahip olması; bitkilerin fitokimyasal içeriğinden kaynaklanabilir. tr_TR
dc.description.abstract Dill (Anethum graveolens), purslane (Portulaca oleracea), and rocket (Eruca sativa) is widely available all over the world, and is usually consumed fresh (leaves or branches). In this study, we aimed to investigate the three selected plant antioxidant and antimicrobial of activities Dill, Rocket and Purslane in Kahramanmaras were in different markets. Antimicrobial activity of plant extracts to disc diffusion using the method were determined. Antioxidant enzymes in the leaves of plants selected as the superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activities, as indicators of oxidative stress malondialdehyde (MDA) levels were measured spectrophotometrically. Dill, Rocket, Purslane, SOD and CAT activities compared dill see that the activity is highest. SOD 1,35±0,17 U/mg protein and 349,29±68,46 CAT U/mg protein. MDA levels in the leaves of the dill is the lowest we see that weed. MDA 1,53±0,36 nmol/mg protein. Leaves and branches of the dill was seen higher antimicrobial activity than antifungal activity. Antifungal and antimicrobial activity of leaves of purslane herb extract was higher than branches of it. Antifungal and antimicrobial activity in rocket was observed in leaves and branches against some bacteria and fungi. These results showed that the studied plants, an important antioxidant, antimicrobial activities against some microorganisms have the plants to be caused by the content of phytochemical. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Roka tr_TR
dc.subject Semizotu tr_TR
dc.subject Dereotu tr_TR
dc.subject Antioksidan tr_TR
dc.subject Antimikrobiyal aktivite tr_TR
dc.subject Dill tr_TR
dc.subject Purslane and rocket tr_TR
dc.subject Antioxidant tr_TR
dc.subject Antimicrobial activity tr_TR
dc.title Dereotu, semizotu ve roka’da antioksidan ve antimikrobiyal aktivitenin araştırılması tr_TR
dc.title.alternative Investigation of antioxidant and antimicrobial activity in dill, purslane and rocket tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Mardin Artuklu Üniversitesi/sağlık bilimleri fakültesi/beslenme ve diyetetik bölümü/beslenme ve diyetetik anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 41025 tr_TR
dc.identifier.volume 3 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 25 tr_TR
dc.identifier.endpage 32 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster