Çörek otu (Nigella sativa, L) yağının gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın depolanması esnasında yağ asidi değişimine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Dikel, Suat
dc.contributor.author Öz, Mustafa
dc.contributor.author Durmuş, Mustafa
dc.contributor.author Özşahinoğlu, İlgın
dc.contributor.author Mumoğullarında, Pınar
dc.date.accessioned 2021-11-19T10:13:03Z
dc.date.available 2021-11-19T10:13:03Z
dc.date.issued 2015-07-28
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5778
dc.description.abstract Bu çalışmada gökkuşağı alabalığı yemine %0,0, %0,10, %0,40, %0,70, %1,0 ve %1,3 oranında soğuk preste elde edilmiş çörek otu (Nigella sativa) yağı ilave edilmiştir. Başlangıç ağırlığı yaklaşık 60 gram olan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) bireyleri pazar boyuna ulaşıncaya kadar 144 gün boyunca günde iki defa serbest olarak yemlenmiştir. Besleme periyodu sonunda hasat edilen balıklarımız iç organları çıkarıldıktan sonra buz dolabında strafor kutu içerisinde buzda 2±1ºC’de 23 gün depolanmış ve depolama süresi boyunca yağ asidi değişimine bakılmıştır. Araştırma süresince 6 analiz yapılmış ve yapılan analizlerde bütün gruplarda 23 farklı yağ asidi tespit edilmiştir. Depolama süresi boyunca tekli doymamış yağ asidi (MUFA) miktarı dalgalanma gösterse de depolama sonunda başlangıç değerlerinden daha yüksek bulunmuştur. Toplam doymuş yağ asidi (SFA) miktarı ve toplam çoklu domamaş yağ asidi (PUFA) miktarı miktarında ise dalgalanmalar olduğu görülmüştür. Depolama süresi boyunca eikosapentaenoik asit (EPA) miktarı düşüş gösterirken dokosaheksaenoik asit (DHA) miktarı dalgalanma göstermiştir. Araştırma sonucunda, %1,0 çörekotu yağı ilave edilmiş yemle beslenen grupta yağ asidi miktarında dalgalanmanın diğer gruplara göre daha az olduğu tespit edilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract In this study, the rainbow trout were fed with the diets supplemented different levels of black cumin oil obtained in cold press (0.0%, 0.10%, 0.40%, 0.70%, 1.0%and 1.3%, respectively). As the initial body weight was about 60 gr, the rainbow trout specimens were fed freely twice a day for 144 days until it reached the market size. At the end of the feeding period, the fish harvested were stored in styrofoam box in a refrigerator at 2±1ºC for 23 days, and during the storage time the fatty acid profiles were analyzed. During the research, 6 analyses were made at all and at the end of the study, a total of 23 different fatty acids were found in all groups. Although during the storage the value of MUFA fluctuated, at the end of the storage the value of MUFA were found higher than the values at the begining. There were fluctuation in the values of SFA and PUFA. While the value of EPA decreased, the value of DHA fluctuated during the storage. At the end of the study, in contrast to the other groups, the fluctuation of the fatty acid profile were lower in the group fed with the diets supplemented 1.0%level black cumin oil. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Çörek otu yağı tr_TR
dc.subject Gökkuşağı alabalığı tr_TR
dc.subject Doymuş yağ asidi tr_TR
dc.subject Tekli doymamış yağ asidi tr_TR
dc.subject Çoklu doymamış yağ asidi tr_TR
dc.subject Black cumin oil tr_TR
dc.subject Rainbow trout tr_TR
dc.subject Saturated fatty acid tr_TR
dc.subject Monounsaturated fatty acid tr_TR
dc.subject Polyunsaturated fatty acid tr_TR
dc.title Çörek otu (Nigella sativa, L) yağının gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nın depolanması esnasında yağ asidi değişimine etkisi tr_TR
dc.title.alternative The effect of black cumin (Nigella sativa, L) oil on the fatty acid profile of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during the storage tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Çukurova Üniversitesi/su ürünleri fakültesi/su ürünleri yetiştiriciliği bölümü/yetiştiricilik anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 2715 tr_TR
dc.identifier.volume 4 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 57 tr_TR
dc.identifier.endpage 68 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster