Folat eksikliği ve probiyotikler

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yüksekdağ, Zehra Nur
dc.contributor.author Zeydanlı, Meryem Nur
dc.date.accessioned 2021-11-19T10:10:08Z
dc.date.available 2021-11-19T10:10:08Z
dc.date.issued 2014-01-22
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5766
dc.description.abstract Folat, insanların canlılık faaliyetlerini sürdürmesi için çok önemlidir. Organizmanın tek karbon reaksiyonlarına katılarak, hayati faaliyetleri katalizlediğinden folat eksikliği organizma için ciddi risk taşımaktadır. İnsanlarda folat eksikliği ile ilişkili olarak birçok hastalık baş gösterebilir. İnsanlar folatı sentezleyemediğinden, dışarıdan folat bakımından zengin gıdalarla ve folik asit takviyesi ile folat ihtiyaçlarını gidermektedirler. Bu nedenle diyette sık tüketilen gıdaların folat bakımından zengin olması önem kazanmaktadır. Bu amaçla gıdalardaki folat miktarını arttırıcı etkenler belirlenip gıdalarda folat miktarının arttırılması sağlanabilir. Yoğurt gibi fermente gıdalardaki folatın etkenleri olan probiyotik laktik asit bakterilerinin bu amaca hizmet edebileceği düşünülmektedir. Yüksek folat üreten probiyotik suşlarla üretilen fermente gıdaların tüketimi ile insanlardaki folat eksikliğinin görülme sıklığı azaltılabilecektir. tr_TR
dc.description.abstract Folate is very important for people to continue the activities of vitality. The main reason for this participate the one carbon reactions of the organism. When these reactions are to catalysis the vital activity, folate deficiency is a serious risk to the organism. Even occur in many diseases associated with folate deficiency in people. Hence people cannot synthesize folate, folate-rich foods and folic acid supplements with the outside must be obtained. Therefore its importance gaining from folate-rich foods frequently consumed in the diet. For this purpose, increasing factors the amount of folate in foods can be identified, increasing the amount of folate in foods can be provided. Folate agent such as probiotic lactic acid bacteria in fermented foods (especially yogurt) are thought to serve this purpose. Fermented foods which are produced by probiotic high folate producing strains will reduce the prevalence of folate deficiency in people. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Folat tr_TR
dc.subject Folat eksikliği tr_TR
dc.subject Probiyotik tr_TR
dc.subject Laktik asit bakterileri tr_TR
dc.subject Folate tr_TR
dc.subject Folate deficiency tr_TR
dc.subject Probiotic tr_TR
dc.subject Lactic acid bacteria tr_TR
dc.title Folat eksikliği ve probiyotikler tr_TR
dc.title.alternative Folate deficiency and probiotics tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID 0000 tr_TR
dc.identifier.volume 2 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 21 tr_TR
dc.identifier.endpage 36 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster