dc.contributor.author |
Yüksekdağ, Zehra Nur |
|
dc.contributor.author |
Zeydanlı, Meryem Nur |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-19T10:10:08Z |
|
dc.date.available |
2021-11-19T10:10:08Z |
|
dc.date.issued |
2014-01-22 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5766 |
|
dc.description.abstract |
Folat, insanların canlılık faaliyetlerini sürdürmesi için çok önemlidir. Organizmanın tek karbon reaksiyonlarına katılarak, hayati
faaliyetleri katalizlediğinden folat eksikliği organizma için ciddi risk taşımaktadır. İnsanlarda folat eksikliği ile ilişkili olarak birçok
hastalık baş gösterebilir. İnsanlar folatı sentezleyemediğinden, dışarıdan folat bakımından zengin gıdalarla ve folik asit takviyesi ile
folat ihtiyaçlarını gidermektedirler. Bu nedenle diyette sık tüketilen gıdaların folat bakımından zengin olması önem kazanmaktadır.
Bu amaçla gıdalardaki folat miktarını arttırıcı etkenler belirlenip gıdalarda folat miktarının arttırılması sağlanabilir. Yoğurt gibi
fermente gıdalardaki folatın etkenleri olan probiyotik laktik asit bakterilerinin bu amaca hizmet edebileceği düşünülmektedir.
Yüksek folat üreten probiyotik suşlarla üretilen fermente gıdaların tüketimi ile insanlardaki folat eksikliğinin görülme sıklığı
azaltılabilecektir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Folate is very important for people to continue the activities of vitality. The main reason for this participate the one carbon reactions
of the organism. When these reactions are to catalysis the vital activity, folate deficiency is a serious risk to the organism. Even
occur in many diseases associated with folate deficiency in people. Hence people cannot synthesize folate, folate-rich foods and
folic acid supplements with the outside must be obtained. Therefore its importance gaining from folate-rich foods frequently
consumed in the diet. For this purpose, increasing factors the amount of folate in foods can be identified, increasing the amount of
folate in foods can be provided. Folate agent such as probiotic lactic acid bacteria in fermented foods (especially yogurt) are thought
to serve this purpose. Fermented foods which are produced by probiotic high folate producing strains will reduce the prevalence of
folate deficiency in people. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Folat |
tr_TR |
dc.subject |
Folat eksikliği |
tr_TR |
dc.subject |
Probiyotik |
tr_TR |
dc.subject |
Laktik asit bakterileri |
tr_TR |
dc.subject |
Folate |
tr_TR |
dc.subject |
Folate deficiency |
tr_TR |
dc.subject |
Probiotic |
tr_TR |
dc.subject |
Lactic acid bacteria |
tr_TR |
dc.title |
Folat eksikliği ve probiyotikler |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Folate deficiency and probiotics |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
2 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
2 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
21 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
36 |
tr_TR |