Zeytinyağı üretim atıksularının özellikleri, çevresel etkileri ve arıtım teknolojileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Tunç, Müslün Sara
dc.contributor.author Ünlü, Ayhan
dc.date.accessioned 2021-11-12T13:00:34Z
dc.date.available 2021-11-12T13:00:34Z
dc.date.issued 2016-01-08
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5709
dc.description.abstract Zeytinyağı üretim atıksuları; mevsimsel üretim, tesislerin geniş arazilere yayılması, yüksek organik yük gibi çeşitli faktörlerden dolayı zeytinyağı üretimi yapan Akdeniz Ülkelerinde ciddi bir çevresel problemdir. Bu atıksuların miktarı ve kirlilik yükü kullanılan üretim prosesine ve işletim koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Organik madde, askıda katı madde, yağ ve gres içerikleri oldukça yüksektir. Yüksek organik madde ve toksik maddeler içermesi, sezonluk üretim yapılması ve üretim sezonunun birkaç ay devam etmesi bu atıksuların arıtımını zorlaştırmaktadır. Çevreye deşarj edilen arıtılmamış veya yetersiz şekilde arıtılmış zeytinyağı üretim atıksuları çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Çevre üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek ve yüksek kirlilik içeren bu atıksuları arıtmak için pek çok arıtma yöntemi araştırılmış ve geliştirilmiştir. Bu çalışmada zeytinyağı üretim atıksuların arıtımı üzerine yapılan çalışmalar incelenmiştir. Literatür ışığında zeytinyağı üretim prosesleri, üretim sonrasında oluşan atıksuyun bileşimi ve bu atıksuların çevresel etkileri sunulmuş ve atıksu arıtımında kullanılan biyolojik, fizikokimyasal ve ileri oksidasyon yöntemleri derlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Olive oil manufacturing wastewater is a serious environmental problem in the Mediterranean regions due to several factors such as seasonal production, distribution over large areas of mills, high organic load. Amount and pollutant load of this wastewater changes depending production process used and operational conditions. Organic matter, suspended solid matter, oil and grease contents of this wastewater are quite high. Treatment of olive oil wastewaters becomes difficult due to high organic matter, seasonal production and short production season. Untreated or insufficiently treated olive oil wastewater discharged to the environmental causes negative impacts on the envorinmental. Various treatment methods were investigated and developed to treat of this wastewater containing high pollutant and to prevent negative impacts on the environmental. In this study, researchs performed on treatment of olive oil wastewater were examined. Olive oil production processes, composition of wastewater generated after production process and its environmental impacts were presented. Biological methods, physico-chemical methods and advanced oxidation methods used for treatment of this wastewater were reviewed. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Zeytinyağı atıksuları tr_TR
dc.subject Biyolojik yöntemler tr_TR
dc.subject Fizikokimyasal yöntemler tr_TR
dc.subject İleri oksidasyon yöntemleri tr_TR
dc.subject Olive oil wastewater tr_TR
dc.subject Biological methods tr_TR
dc.subject Physico-chemical methods tr_TR
dc.subject Advanced oxidation methods tr_TR
dc.title Zeytinyağı üretim atıksularının özellikleri, çevresel etkileri ve arıtım teknolojileri tr_TR
dc.title.alternative Characteristics of olive oil wastewater, its environmental effects and treatment technologies tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Fırat Üniversitesi/mühendislik fakültesi/çevre mühendisliği bölümü/çevre teknolojisi anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 9066 tr_TR
dc.identifier.volume 4 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 44 tr_TR
dc.identifier.endpage 74 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster