Kültür levrek (Dicentrarchus labrax, L.) balıklarından izole edilen vibrio harveyi suşlarının antimikrobiyal duyarlılıkları üzerine bir çalışma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Korun, Jale
dc.date.accessioned 2021-11-12T12:58:48Z
dc.date.available 2021-11-12T12:58:48Z
dc.date.issued 2016-04-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5704
dc.description.abstract Mevcut çalışmada, hasta levrek balıklarından izole edilen Vibrio harveyi suşlarının in vitro koşullarda ve iki farklı sıcaklık derecesinde antimikrobiyallere karşı duyarlılıkları tespit edilmiştir. Levrek balıkları Bodrum civarındaki ticari bir işletmeden temin edilmiştir. Balıklara işletme koşullarında nekropsi uygulanmıştır. İç organlardan ekim yapıldıktan sonra, besiyerleri 22 ± 2 °C de 72 saat için inkübe edilmiştir. Bu süre sonunda, besiyerlerinde gelişen bakteri kolonilerini tanımlamak amacı ile fenotipik testler ve API 20NE hızlı tanı kit şeritleri de kullanılmıştır. V. harveyi ATCC 33868 kontrol suşu da çalışmalara dahil edilmiştir. Bakteri suşlarının antibiyotik duyarlılıklarının tespiti için standart disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Testler 22 ± 2 °C ve 28 ± 2 °C de yapılmıştır. Bakteriyolojik çalışma sonuçlarına göre, 13 V. harveyi suşu izole ve identifiye edilmiştir. Suşların 22 ± 2 °C de ampisilin, basitrasin, streptomisin ve sulfametoksazol’e dirençli oldukları tespit edilmiştir. Bununla birlikte, suşlar aynı sıcaklık derecesinde furazolidon ve flumekuin’e hassasiyet göstermiştir. 28 ± 2 °C de suşlar basitrasin ve sulfametoksazol’e dirençli oldukları bulunmuştur. CLSI sucul hayvanlardan izole edilen bakteri türlerinin antibiyotik hassasiyetlerinin tespitinin iki farklı sıcaklık derecesinde yapılmasını önermiştir. Ancak, her iki sıcaklık derecesinde yapılan çalışmalarda, sıcaklığın test sonuçlarını değiştirebileceği anlaşılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract In the present study, the susceptibilities of Vibrio harveyi strains isolated from the diseased sea bass against antimicrobials were determined in vitro conditions and at two different temperatures. The sea bass were taken from a commercial fish farm around Bodrum. Necropsy to fish was applied at the farm’s condition. After inoculations from internal organs were made, the Petri dishes were incubated at 22 ± 2 °C for 72 hours. At the end of this time, to identify the bacterial colonies which were grown on the media phenotypic tests and API 20NE rapid identification kit strips were also used. V. harveyi ATCC 33865 as a control strain was included into the studies. For detection of antimicrobial susceptibilities of the bacterial strains standard disc diffusion method was used. Tests were made at 22 ± 2 °C and 28 ± 2 °C. According to the results of bacteriological studies, 13 V. harveyi strains were isolated and identified. It was detected the strains were resistant to ampicillin, bacitracin, streptomycin and sulfamethoxazole at 22 ± 2 °C. However, the strains showed susceptibility to furazolidone and flumequine at the same temperature. It was found the strains were resistance against bacitracin and sulfamethoxazole at 28 ± 2 °C. CLSI have suggested that antibiotic susceptibility of the bacterial strains isolated from aquatic animals were carried out at two different temperatures. But it was understood the temperature might be change the test results which were done at the two temperatures. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Levrek tr_TR
dc.subject Vibrio harveyi tr_TR
dc.subject Antimikrobiyal duyarlılık tr_TR
dc.title Kültür levrek (Dicentrarchus labrax, L.) balıklarından izole edilen vibrio harveyi suşlarının antimikrobiyal duyarlılıkları üzerine bir çalışma tr_TR
dc.title.alternative A study on antimicrobial susceptibilities of vibrio harveyi strains isolated from the cultured sea bass (Dicentrarchus labrax, L.) tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Akdeniz Üniversitesi/su ürünleri fakültesi/su ürünleri yetiştiriciliği bölümü/hastalıklar anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 205533 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 411 tr_TR
dc.identifier.endpage 421 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster