dc.contributor.author |
Korun, Jale |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T12:58:48Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T12:58:48Z |
|
dc.date.issued |
2016-04-04 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5704 |
|
dc.description.abstract |
Mevcut çalışmada, hasta levrek balıklarından izole edilen Vibrio harveyi suşlarının in vitro koşullarda ve iki farklı sıcaklık
derecesinde antimikrobiyallere karşı duyarlılıkları tespit edilmiştir. Levrek balıkları Bodrum civarındaki ticari bir işletmeden temin
edilmiştir. Balıklara işletme koşullarında nekropsi uygulanmıştır. İç organlardan ekim yapıldıktan sonra, besiyerleri 22 ± 2 °C de 72
saat için inkübe edilmiştir. Bu süre sonunda, besiyerlerinde gelişen bakteri kolonilerini tanımlamak amacı ile fenotipik testler ve
API 20NE hızlı tanı kit şeritleri de kullanılmıştır. V. harveyi ATCC 33868 kontrol suşu da çalışmalara dahil edilmiştir. Bakteri
suşlarının antibiyotik duyarlılıklarının tespiti için standart disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Testler 22 ± 2 °C ve 28 ± 2 °C de
yapılmıştır. Bakteriyolojik çalışma sonuçlarına göre, 13 V. harveyi suşu izole ve identifiye edilmiştir. Suşların 22 ± 2 °C de
ampisilin, basitrasin, streptomisin ve sulfametoksazol’e dirençli oldukları tespit edilmiştir. Bununla birlikte, suşlar aynı sıcaklık
derecesinde furazolidon ve flumekuin’e hassasiyet göstermiştir. 28 ± 2 °C de suşlar basitrasin ve sulfametoksazol’e dirençli
oldukları bulunmuştur. CLSI sucul hayvanlardan izole edilen bakteri türlerinin antibiyotik hassasiyetlerinin tespitinin iki farklı
sıcaklık derecesinde yapılmasını önermiştir. Ancak, her iki sıcaklık derecesinde yapılan çalışmalarda, sıcaklığın test sonuçlarını
değiştirebileceği anlaşılmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In the present study, the susceptibilities of Vibrio harveyi strains isolated from the diseased sea bass against antimicrobials were
determined in vitro conditions and at two different temperatures. The sea bass were taken from a commercial fish farm around
Bodrum. Necropsy to fish was applied at the farm’s condition. After inoculations from internal organs were made, the Petri dishes
were incubated at 22 ± 2 °C for 72 hours. At the end of this time, to identify the bacterial colonies which were grown on the media
phenotypic tests and API 20NE rapid identification kit strips were also used. V. harveyi ATCC 33865 as a control strain was
included into the studies. For detection of antimicrobial susceptibilities of the bacterial strains standard disc diffusion method was
used. Tests were made at 22 ± 2 °C and 28 ± 2 °C. According to the results of bacteriological studies, 13 V. harveyi strains were
isolated and identified. It was detected the strains were resistant to ampicillin, bacitracin, streptomycin and sulfamethoxazole at 22 ±
2 °C. However, the strains showed susceptibility to furazolidone and flumequine at the same temperature. It was found the strains
were resistance against bacitracin and sulfamethoxazole at 28 ± 2 °C. CLSI have suggested that antibiotic susceptibility of the
bacterial strains isolated from aquatic animals were carried out at two different temperatures. But it was understood the temperature
might be change the test results which were done at the two temperatures. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Levrek |
tr_TR |
dc.subject |
Vibrio harveyi |
tr_TR |
dc.subject |
Antimikrobiyal duyarlılık |
tr_TR |
dc.title |
Kültür levrek (Dicentrarchus labrax, L.) balıklarından izole edilen vibrio harveyi suşlarının antimikrobiyal duyarlılıkları üzerine bir çalışma |
tr_TR |
dc.title.alternative |
A study on antimicrobial susceptibilities of vibrio harveyi strains isolated from the cultured sea bass (Dicentrarchus labrax, L.) |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Akdeniz Üniversitesi/su ürünleri fakültesi/su ürünleri yetiştiriciliği bölümü/hastalıklar anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
205533 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
5 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
Özel Sayı |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
411 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
421 |
tr_TR |