dc.contributor.author |
Kara, Zeki |
|
dc.contributor.author |
Sabır, Ali |
|
dc.contributor.author |
Doğan, Osman |
|
dc.contributor.author |
Eker, Ömer |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T12:58:31Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T12:58:31Z |
|
dc.date.issued |
2016-04-04 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5703 |
|
dc.description.abstract |
‘Gök Üzüm’ (Vitis vinifera L.), antik dönemden gelen, Konya yöresinde yoğun olarak yetiştirilen, ekolojik adaptasyonu iyi,
omçaları güçlü ve çok verimli, lokalde sofralık, kuruduğunda doğal rengi yeşil rengini koruyan çerezlik çekirdekli kurutmalık,
pekmezlik gibi çok maksatlı değerlendirilebilen, ‘Ekşi Kara’ çeşidine tozlayıcı olarak kullanılan, lokalde ve diğer benzer bağ
ekolojileri için ümitvar, ülkesel ve global pazar potansiyeli taşıyan bir üzüm çeşididir. Çeşidin ampelografik tanımı, OIV üzüm ve
asma anaç çeşit tanımlama kriterleri listesinde yer alan 69 asıl tanımlayıcıdan 63’ü ve 89 tamamlayıcı tanımlama karakterinden 81’i
olmak üzere, toplam 144 karakterle yapılmıştır.
‘Gök Üzüm’ çeşidinin minimal tanımı; Genç sürgün: Sürgün ucu tipi (OIV 001) 5 ‘Tamamen açık’; Sürgün ucunda dik tüy
yoğunluğu (OIV 004) 9 ‘Çok yüksek’tir. Sürgün: Arka arkaya gelen sülük sayısı (OIV 016) 1 [Kesikli (2 veya daha az)]’dir. Genç
yaprak: Aya üst yüzeyinin rengi (4. yaprak) (OIV 051) 3 ‘Bronz’dur. Olgun yaprak: Ayanın şekli (OIV 067) 3 ‘Beşgen şeklinde’;
Dilim sayısı (OIV 068) 3 ‘Beş’; Aya üst yüzeyinde antosiyanin renklenme alanı (OIV 070) 2 ‘Sadece sap bağlantı noktasında’;
Dişlerin şekli (OIV 076) 3 ‘Her iki tarafı dışbükey’; Sap cebinin açıklık / üst üste binme durumu (OIV 079) 7 ‘Üst üste binmiş’; Sap
cebi kenarında damarla sınırlanma (OIV 81-2) 1 ‘Sınırlanma yok’. Olgun yaprak: Aya alt yüzeyinde ana damarlar arasında yatık
tüylerin yoğunluğu (OIV 084) 5 ‘Orta’; Aya alt yüzeyinde ana damarlar üzerinde dik tüylerin yoğunluğu (OIV 087) 3 ‘Düşük’tür.
Tane: Şekli (OIV 223) 3 ‘Yuvarlak’; Kabuk rengi (OIV 225) 1 ‘Yeşil sarı’ olarak tanımlanmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
‘Gök Üzüm’ (Vitis vinifera L.) is from ancient times, intensively grown in Konya, ecological adaptation is good, plants are strength
and very fruitful, usage in locally as table grapes, as seeded appetizer when dry protect the natural green colors, as molasses
‘pekmez’, and the other purposeful which can be considered, and is used as a pollinator for ‘Ekşi Kara’ grape variety, promising for
the grown location and similar ecologies, and it has the national and global market potential. Ampelographic description of the
grape variety have been created according to OIV grapes and vine varieties description criteria of the 144 features totally, 63 of 69
the basic identifier and 81 of the 89 complementary definition characters.
Minimal descriptors of ‘Gök Üzüm’: Young shoot: Aperture of tip (OIV 001) 5 ‘Fully open’, Density of prostrate hairs on tip (OIV
004) 9 ‘Very high’, Shoot: number of consecutive tendrils (OIV 016) 1 are ‘2 or less’, Young leaf: color of upper side of blade (4th
leaf) (OIV 051) 3 is ‘Bronze’, Mature leaf: shape of blade (OIV 067) 3 is ‘Pentagonal’, Number of lobes (OIV 068) 3 are ‘Five’,
Area of anthocyanin coloration of main veins on upper side of blade (OIV 070) 2 is ‘Only at the petiolar point’, Shape of teeth (OIV
076) 3 is ‘Both sides convex’, Degree of opening/overlapping of petiole sinus (OIV 079) 7 is ‘Overlapped’, Petiole sinus base
limited by veins (OIV 081-2) 1 are ‘Not limited’, Density of prostrate hairs between the main veins on lower side of blade (OIV
084) 5 is ‘Medium’, Density of erect hairs on main veins on lower side of blade (OIV 087) 3 is ‘Low’, Berry: shape (OIV 223) 3 is
‘Broad ellipsoid’, Color of skin (OIV 225) 1 is ‘Green yellow’. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Sofralık üzüm |
tr_TR |
dc.subject |
Yeşil çekirdekli çerezlik |
tr_TR |
dc.subject |
Kuru üzüm |
tr_TR |
dc.subject |
Antik çeşit |
tr_TR |
dc.subject |
Pekmez |
tr_TR |
dc.subject |
Konya |
tr_TR |
dc.subject |
Table grape |
tr_TR |
dc.subject |
Raisins |
tr_TR |
dc.subject |
Green seeded appetizer |
tr_TR |
dc.subject |
Ancient grape variety |
tr_TR |
dc.subject |
Molasses |
tr_TR |
dc.subject |
Konya |
tr_TR |
dc.title |
‘Gök üzüm’ (Vitis Vinifera L.) çeşidinin ticari potansiyeli ve ampelografik özellikleri |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Market potantial and ampelographic description of ‘Gök üzüm’ (Vitis Vinifera L.) |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Selçuk Üniversitesi/ziraat fakültesi/bahçe bitkileri bölümü/bağ yetiştirme ve ıslahı anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
2173 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
5 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
Özel Sayı |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
395 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
410 |
tr_TR |