Hayvancılıkta iş sağlığı ve güvenliği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Alapala Demirhan, Sibel
dc.contributor.author Çelen, Buket
dc.contributor.author Çelen, Mehmet Fatih
dc.contributor.author Şahinler, Nuray
dc.date.accessioned 2021-11-12T12:55:44Z
dc.date.available 2021-11-12T12:55:44Z
dc.date.issued 2016-04-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5694
dc.description.abstract Ülkemizdeki işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili birtakım kanun ve yönetmeliklerde iş sağlığı ve güvenliğini sağlamaya yönelik hükümler yer almış ve 30 Haziran 2012’de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Koruma ve önleme anlayışı üzerine odaklanan yasa, iş kazaları ve meslek hastalıklarının ortaya çıkmadan gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaya yöneliktir. Tarım işleri, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Tarım çalışanları; kanser, solunum hastalıkları, yaralanmalar ve kazalar konusunda önemli risklerle karşılaşmaktadırlar. Çalışma ortamı; havadan, araziden, ateşten ve makinelerden kaynaklanan ’’fiziksel tehlikeleri‟, pestisit, gübre ve yakıttan kaynaklanan “toksikolojik tehlikeleri‟ ve tozlardan kaynaklanan tehlikeleri içinde barındırmaktadır. Kadınlar, çocuklar, genç işçiler, sakatlar, eski hükümlüler, yaşlılar çalışma hayatında risk grupları olarak kabul edilmektedir. Hayvancılık işletmelerinde bu gruptaki çalışanlara yaptıkları işe göre özen gösterilmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 26 Aralık 2012 tarihinde de İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği’nde hayvansal üretim yönünden de sütü sağılan büyük baş hayvan yetiştiriciliği, koyun, keçi ve kümes hayvanlarının yetiştiriciliği ‘’tehlikeli’’ işyeri sınıfında yer almıştır. Ayrıca arıcılık faaliyetleri ile ipekböceği yetiştiriciliği yapanlar da, iş sağlığı ve güvenliği bakımından risk grubu içinde yer almaktadır. Hayvansal atıkların çalışma alanlarında ve özellikle de kapalı yerlerde, gübre türü atıkların zehirli gaz yaymasını önlemenin önemi hakkında bilgilendirme yapılmalıdır. Hayvanlardan bulaşan hastalıklar için uygun kişisel koruyucu donanım kullanılmasının üzerinde durulmalı ve hayvan barınaklarının temizlenmesi, bakımı, hayvan taşınması sırasında oluşabilecek fiziksel travma risklerine karşı çalışanlara ilk yardım eğitimi verilmelidir. tr_TR
dc.description.abstract In work places in Turkey, on a set of laws and regulations related to occupational health and safety, provisions have taken place to ensure occupational health and safety and the Occupational Health and Safety Act No. 6331 was came into force and published on 30 June, 2012. The law that focuses on protection and prevention approach is aimed at taking necessary precautions before the occupational accidents and vocational diseases occur. Agricultural work can bring a variety of health problems. Agricultural workers are faced with risks of cancer, respiratory diseases, injuries and accidents. Working environment hosts “physical hazards” that derive from air, land, fire and machines; “toxicological hazards” derive from pesticide, fertilizer and fuel; dangers derive from dust. Women, children, young workers, the disabled, the elderly are regarded as risk groups in working life. To the people in livestock business care should be given according to the work they do. In the Notification of Workplace Hazard Classes Related to Occupational Health and Safety, dated 26 December, 2012 of Ministry of Labour and Social Security, the work places that raise cattle that are milked and raising sheep, goat and poultry are classified in “dangerous” work places in terms of animal production. Also, employees in beekeeping activities and silkworm breeding take place in the risk group in terms of occupational health and safety. People should be informed about the importance of animal waste in the work area and especially in closed spaces, and prevention of poisonous gas spreading from fertilizer waste. The use of appropriate personal protective equipment against the zoonosis should be emphasized and employees should be given first-aid training against physical traumatic risks that may occur during the cleaning of the animal shelter, animal care and during transportation of animals. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject İş sağlığı tr_TR
dc.subject İş güvenliği tr_TR
dc.subject Hayvancılık tr_TR
dc.subject Risk tr_TR
dc.subject Tehlike tr_TR
dc.subject Occupational health tr_TR
dc.subject Safety tr_TR
dc.subject Animal tr_TR
dc.subject Risk tr_TR
dc.subject Hazard tr_TR
dc.title Hayvancılıkta iş sağlığı ve güvenliği tr_TR
dc.title.alternative Occupational health and safety in livestock tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Uşak Üniversitesi/ziraat fakültesi/zootekni bölümü/hayvan yetiştirme anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 29162 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 303 tr_TR
dc.identifier.endpage 314 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster