dc.contributor.author |
Gümüş, İlknur |
|
dc.contributor.author |
Şeker, Cevdet |
|
dc.contributor.author |
Negiş, Hamza |
|
dc.contributor.author |
Özaytekin, Hasan Hüseyin |
|
dc.contributor.author |
Karaarslan, Emel |
|
dc.contributor.author |
Çetin, Ümmühan |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T12:53:30Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T12:53:30Z |
|
dc.date.issued |
2016-04-04 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5688 |
|
dc.description.abstract |
Agregat stabilitesi değeri; toprakların yapısal gelişiminde etkili olan bir indikatördür. Topraklar yapısal olarak farklılıklar
göstermektedir ve bu yapısal farklılıklar çeşitli faktörler ile uyarılmaktadır. Toprak kil çeşitliliği ve miktarları, CaCO3 içerikleri,
katyon değişim kapasitesi, kolloidal demir ve alüminyum oksitler, mikroorganizmalar, ıslanma-kuruma, donma-çözülme ve toprak
işleme, toprak yapısının oluşmasında başlıca faktörlerdir. Toprakların yapısal oluşumunda bu faktörlerin etkileri birbirinden oldukça
farklıdır.Yapılan bu çalışmanın amacı; Konya ili Çumra ilçesinde Alibey serisi olarak tanımlanmış toprakların agregat stabiliteleri
ile buna etki eden faktörler arasındaki ilişkiyi açıklamaktır. Bu amaçla 0-20 cm derinlikten alınan 27 adet toprak örneği çeşitli
fiziksel ve kimyasal analizlere tabi tutulmuş ve bulunan sonuçlar istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Toprakların tekstürü kil (C),
killi tın (CL) ve kumlu killi tın (SCL) sınıfında yer almakta, agregat stabilitesi değerleri ise %5,91 ile %41,40 arasında
değişmektedir. Çalışma alanı topraklarının agregat stabilitesi ile tekstür, organik madde, kireç, Ca, Mg, Na ve K değerleri arasında
istatistiksel olarak önemli ilişkiler bulunmuştur. Söz konusu topraklarda agregasyonu artırmak için toprak üzerinde mekanizasyon
faaliyetlerin minimum düzeyle sınırlandırılması, organik madde miktarının arttırılması ve toprak agregasyonuna olumsuz etkisi
olabilecek her türlü faaliyetin azaltılması gerekmektedir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Aggregate stability is an index of the structural stability of the soil. Soil show differences in structural formation and these structural
differences are induced by different factors. Soil clay variety and amounts, CaCO3 contents, cation exchange capacity, colloidal iron
and aluminiumoxides, microorganims, wetting-drying, freezing-thawing and soil cultivation are the main factors in the formation of
the soil structure. Furthermore effects of these factors on the structural formation of soils are quite different from each other.The aim
of this study was to determine the effects of some soil properties on aggregate stability in Konya-Çumra plain (Alibey serie). For
this purpose soil samples were collected from 27 points and 0-20 cm depth. The samples were analyzed for some soil parameters
such as aggregate stability and particle size distribution, organic matter, CaCO3, Ca, Mg, Na, K contents using standard routine
laboratory tests. The textures of the soil samples were found to be C, CL and SCL. The soil aggregate stability ranged from 5,91 to
41,40 %. The result indicated that particle size distribution, organic matter, CaCO3, Ca, Mg, Na, K contents significantly affected
aggregate stability.
As a result, it is required to increase the organic matter content and to reduce the agricultural practices to the minimum tillage in
order to increase aggregate stability in the research soils. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Agregat stabilitesi |
tr_TR |
dc.subject |
Buğday |
tr_TR |
dc.subject |
Toprak özellikleri |
tr_TR |
dc.subject |
Aggregate stability |
tr_TR |
dc.subject |
Wheat |
tr_TR |
dc.subject |
Soil properties |
tr_TR |
dc.title |
Buğday ekili alanlarda agregat stabilitesine etki eden faktörlerin belirlenmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Determination of factors affecting the aggregate stability in wheat cultivated field |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Selçuk Üniversitesi/ziraat fakültesi/toprak bilimi ve beslenme bölümü/toprak bilimi anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
112626 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
5 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
Özel Sayı |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
236 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
242 |
tr_TR |