dc.contributor.author |
Küçükyumuk, Cenk |
|
dc.contributor.author |
Onursal, Cemile Ebru |
|
dc.contributor.author |
Çalhan, Özgür |
|
dc.contributor.author |
Eren, İsa |
|
dc.contributor.author |
Güneyli, Atakan |
|
dc.contributor.author |
Seçmen, Tuba |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T12:52:12Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T12:52:12Z |
|
dc.date.issued |
2016-04-04 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5684 |
|
dc.description.abstract |
Çalışmada, çöğür anaç üzerine aşılı 20 yaşındaki Starkrimson Delicious elma çeşidi kullanılmıştır. Damla sulama uygulamalarında
iki farklı sulama aralığı (I1=4 gün ve I2=7 gün) ve 4 farklı pan katsayısı (A sınıfı buharlaşma kabından olan buharlaşma miktarı
Kp1=0.50, Kp2=0.75, Kp3=1.0, Kp4=1.25) ve salma sulama uygulaması olmak üzere toplam 9 uygulama yapılmıştır. Optimum
zamanda derilen meyveler 0ºC sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında 6 ay süreyle depolanmıştır. Depolama periyodu
süresince aylık aralıklarla alınan meyve örneklerinde ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, meyve eti sertliği, suda çözünür toplam kuru
madde (SÇKM), titre edilebilir asit (TEA) miktarı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda muhafaza süresince ortalama en az ağırlık
kaybı I1Kp2 uygulamasından (%3.40) elde edilirken, en fazla ağırlık kayıpları ise I1Kp1 (%4.22), I1Kp4 (%3.97) ve salma sulama
(%3.96) uygulamalarında meydana gelmiştir. I1Kp1 ve I2Kp1 uygulamaları en yüksek meyve eti sertliği değerlerinin (14.46-14.39 lb)
gözlendiği uygulamalar olmuştur. Muhafaza periyodu süresince TEA kaybının önlenmesinde I1Kp1 (0.37 g/100 ml) ve I1Kp2 (0.35
g/100 ml) uygulamaları, diğer uygulamalara göre daha etkili bulunmuştur. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Research material was 20 years old, drafted on seedling rootstock, apple trees of Starkimson Delicious cultivar in this study. Total
number of 9 treatments consisted of; drip irrigation treatments within two different irrigation intervals (I1=4 days, I2=7 days) and
four different pan coefficients (the amount of evaporated water from class A pan Kp1=0.50, Kp2=0.75, Kp3=1.0, Kp4=1.25) and
traditional flood irrigation method were used. Fruits which were harvested on optimum harvest time, stored at 0ºC temperature and
90±5% relative humidity for six months. During the storage period, monthly taken fruit samples were analyzed for fruit quality
parameters, which are: weight loss, fruit peel colour, firmness, total soluble solid and titratable acidity.
The lowest weight loss (3.40%) was obtained from I1Kp2 treatment while the highest values were found in I1Kp1 (4.22%), I1Kp4
(3.97%) and flood irrigation (3.96%) treatments. I1Kp1 and I2Kp1 treatments displayed the highest flesh firmness values ((14.46-
14.39 lb) . I1Kp1 (0.37 g/100 ml) and I1Kp2 (0.35 g/100 ml) treatments were found more effective in preventing the loss of titratable
acidity than other treatments during the storage period. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Starkrimson delicious |
tr_TR |
dc.subject |
Elma |
tr_TR |
dc.subject |
Damla sulama |
tr_TR |
dc.subject |
Depolama |
tr_TR |
dc.subject |
Kalite |
tr_TR |
dc.subject |
Apple |
tr_TR |
dc.subject |
Drip irrigation |
tr_TR |
dc.subject |
Storage |
tr_TR |
dc.subject |
Quality |
tr_TR |
dc.title |
Yüzey sulama yönteminden damla sulama yöntemine geçişin starkrimson delicious elma çeşidinin muhafazası üzerine etkileri |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Effects of transition from flood ırrigation to drip ırrigation method on storage of starkimson delicious apple variety |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
İzmir Demokrasi Üniversitesi/meslek yüksekokulu/park ve bahçe bitkileri bölümü/peyzaj ve süs bitkileri yetiştiriciliği pr. |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
238282 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
5 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
Özel Sayı |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
199 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
207 |
tr_TR |