Bazı kayısı (Prunus armeniaca L.) çeşitlerinin farklı ekolojilerdeki fenolojik özelliklerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Acarsoy Bilgin, Nihal
dc.contributor.author Mısırlı, Adalet
dc.date.accessioned 2021-11-12T12:51:22Z
dc.date.available 2021-11-12T12:51:22Z
dc.date.issued 2016-04-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5682
dc.description.abstract Fenolojik parametreler bitkilerin, biyolojik gelişme dönemlerine işaret etmekte olup, genotiplerin ekolojiye adaptasyonunun tespiti açısından önemlidir. Bu bağlamda, söz konusu parametreler çeşitlere ve ekolojiye göre farklılık göstermektedir. Kayısı yetiştiriciliğinde, Malatya kurutmalık, İzmir ise sofralık üretim merkezleri arasında yer almaktadır. İki farklı ekolojide yetiştirilen sofralık (Iğdır, Tokaloğlu, Precoce de Tyrinthe) ve kurutmalık (Kabaaşı, Hacıhaliloğlu) kayısı çeşitlerinin fenolojik özelliklerinin tespitini amaçlayan bu çalışmada, 3 yıl süreyle tomurcuk kabarması, pembe tomurcuk, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu, yapraklanma ve yaprak dökümüne ilişkin gözlemler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, her iki ekolojide genel olarak, tomurcukların, Mart ayında kabardığı ve yaklaşık İzmir’de 3-15, Malatya’da 3- 35 gün sonra pembe tomurcuk dönemine ulaştığı saptanmıştır. Çiçeklenmenin yıllara bağlı İzmir’de 2 hafta, Malatya’da 8 hafta farklılık gösterdiği, yıllara ve ekolojilere göre Mart - Nisan aylarında gerçekleştiği ve kısa sürdüğü görülmüştür. İncelenen özelliklerin çeşit, lokasyon ve yıllara bağlı olarak değişim gösterdiği belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Phenological parameters indicate the biological growth period of plants. It is important for the determination of ecological adaptation of genotypes. In this context, these parameters vary depending on varieties and ecology. In Apricot cultivation, Malatya is situated to dried and Izmir is situated to table varieties growing centers. This study was carried out to determine phenological characteristics of table (Iğdır, Tokaloğlu, Precoce de Tyrinthe), and dried (Kabaaşı, Hacıhaliloğlu) apricot cultivars in two different ecology. Buds swell, bud burst, start of blooming, full bloom, end of blooming, foliation and defoliation periods were observed for 3 years. As a result, in general for both ecology, the buds were swelled in March and approximately 3-15 days in Izmir, 3-35 days in Malatya after it was determined that reached the pink bud period. The blooming was showed differences 2 weeks in Izmir, 8 weeks in Malatya some years, according to year and ecology was observed in March-April and completed in a short duration. It was determined that the observed characteristics were changed depending on the variety, location and year. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kayısı tr_TR
dc.subject Ekoloji tr_TR
dc.subject Fenolojik gözlemler tr_TR
dc.subject Apricot tr_TR
dc.subject Ecology tr_TR
dc.subject Phenological observations tr_TR
dc.title Bazı kayısı (Prunus armeniaca L.) çeşitlerinin farklı ekolojilerdeki fenolojik özelliklerinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of phenological characteristics of some apricot (Prunus armeniaca L.) species in different ecology tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Ege Üniversitesi/ziraat fakültesi/bahçe bitkileri bölümü/bahçe bitkileri anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 162246 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 179 tr_TR
dc.identifier.endpage 188 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster