dc.contributor.author |
Acarsoy Bilgin, Nihal |
|
dc.contributor.author |
Mısırlı, Adalet |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T12:51:22Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T12:51:22Z |
|
dc.date.issued |
2016-04-04 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5682 |
|
dc.description.abstract |
Fenolojik parametreler bitkilerin, biyolojik gelişme dönemlerine işaret etmekte olup, genotiplerin ekolojiye adaptasyonunun tespiti
açısından önemlidir. Bu bağlamda, söz konusu parametreler çeşitlere ve ekolojiye göre farklılık göstermektedir. Kayısı
yetiştiriciliğinde, Malatya kurutmalık, İzmir ise sofralık üretim merkezleri arasında yer almaktadır. İki farklı ekolojide yetiştirilen
sofralık (Iğdır, Tokaloğlu, Precoce de Tyrinthe) ve kurutmalık (Kabaaşı, Hacıhaliloğlu) kayısı çeşitlerinin fenolojik özelliklerinin
tespitini amaçlayan bu çalışmada, 3 yıl süreyle tomurcuk kabarması, pembe tomurcuk, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme,
çiçeklenme sonu, yapraklanma ve yaprak dökümüne ilişkin gözlemler yapılmıştır.
Araştırma sonucunda, her iki ekolojide genel olarak, tomurcukların, Mart ayında kabardığı ve yaklaşık İzmir’de 3-15, Malatya’da 3-
35 gün sonra pembe tomurcuk dönemine ulaştığı saptanmıştır. Çiçeklenmenin yıllara bağlı İzmir’de 2 hafta, Malatya’da 8 hafta
farklılık gösterdiği, yıllara ve ekolojilere göre Mart - Nisan aylarında gerçekleştiği ve kısa sürdüğü görülmüştür. İncelenen
özelliklerin çeşit, lokasyon ve yıllara bağlı olarak değişim gösterdiği belirlenmiştir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Phenological parameters indicate the biological growth period of plants. It is important for the determination of ecological
adaptation of genotypes. In this context, these parameters vary depending on varieties and ecology. In Apricot cultivation, Malatya
is situated to dried and Izmir is situated to table varieties growing centers. This study was carried out to determine phenological
characteristics of table (Iğdır, Tokaloğlu, Precoce de Tyrinthe), and dried (Kabaaşı, Hacıhaliloğlu) apricot cultivars in two different
ecology. Buds swell, bud burst, start of blooming, full bloom, end of blooming, foliation and defoliation periods were observed for 3
years.
As a result, in general for both ecology, the buds were swelled in March and approximately 3-15 days in Izmir, 3-35 days in
Malatya after it was determined that reached the pink bud period. The blooming was showed differences 2 weeks in Izmir, 8 weeks
in Malatya some years, according to year and ecology was observed in March-April and completed in a short duration. It was
determined that the observed characteristics were changed depending on the variety, location and year. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Kayısı |
tr_TR |
dc.subject |
Ekoloji |
tr_TR |
dc.subject |
Fenolojik gözlemler |
tr_TR |
dc.subject |
Apricot |
tr_TR |
dc.subject |
Ecology |
tr_TR |
dc.subject |
Phenological observations |
tr_TR |
dc.title |
Bazı kayısı (Prunus armeniaca L.) çeşitlerinin farklı ekolojilerdeki fenolojik özelliklerinin belirlenmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Determination of phenological characteristics of some apricot (Prunus armeniaca L.) species in different ecology |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Ege Üniversitesi/ziraat fakültesi/bahçe bitkileri bölümü/bahçe bitkileri anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
162246 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
5 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
Özel Sayı |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
179 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
188 |
tr_TR |