dc.contributor.author |
Öcal Kara, Fatma |
|
dc.contributor.author |
Eren Yalçın, Güneş |
|
dc.contributor.author |
Yazıcı, Ebru |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T12:49:21Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T12:49:21Z |
|
dc.date.issued |
2016-04-04 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5676 |
|
dc.description.abstract |
Sürekli artış gösteren dünya nüfusu, bugün 7 milyarı geçmiştir. Artan nüfusla beraber, insanların tüketim maddelerine olan talep
miktarları da artış göstermektedir. Bu tüketim maddelerinin başında ise, gıda ürünleri gelmektedir. Tarım, insanların yaşamlarını
devam ettirebilmeleri için gerekli olan gıda ürünlerini üreten bir sektör olduğundan büyük önem derecesine sahiptir ve gıda
güvencesinin sürdürebilirliğini sağlaması gerekmektedir. Gıda güvencesi, Dünya Gıda ve Tarım Teşkilatı tarafından, insanların
yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan gıdayı, zamanında ve yeterli miktarda bulup, satın alabilmeleri olarak ifade
edilmektedir. Toplumlar, ekonomik etmenler, doğada meydana gelen değişimler, sosyal ve politik bazı etmenler ile gıda güvencesini
sağlamada sorunlar yaşamaya başlamışlardır. Son yıllarda hızla değişen iklimin beraberinde getirdiği kuraklık, kullanılabilir suyun
azalması, kaynakların aşırı ve hor kullanımı, tarım arazilerinin bilinçsiz kullanımı ile verimsizleşmesi, üretim maliyetlerinin artması
ile ürün fiyatlarında meydana gelen artışlar, düşük gelir seviyesi, işsizlik, yetersiz ve kontrolsüz tarımsal destekler gibi birçok faktör
toplumları gıda güvencesi sorunu ile karşı karşıya getirmektedir.
Bu çalışmada, daha önce konu ile ilgili yapılmış olan çalışmalar ve istatistikler incelenerek, gıda güvencesi ve gıda güvencesi
sorununu doğuran etmenler belirtilmiş, gıda güvencesini sağlayabilmek için gerekli yollar tespit edilmeye çalışılmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
A world population with constant increase has passed 7 billion today. With increasing population, amount of demand for consumer
goods of people has increased. At the beginning of this consumer goods, food products come.Agriculture has great significance,
because it is a sector that produces food products people need to survive and required to provide assurance of sustainability of food
security.
Food security is expressed by the World Food and Agriculture Organization that people finds a sufficient amount of food and buys
in time. Community begin to experience problems for ensuring food security factors because of economic factors,changes occuring
in nature. Drought brought about by the rapidly changing climate in recent years, the available water depletion, excessive and
contempt use of resources, and the irresponsible use of agricultural land and finally infertilation, increases occurred in the price of
the product with the increase of production costs, low income, unemployment, many factors such as inadequate and uncontrolled
agricultural support are the problems of food security community has been faced. In this study,it has been indicated food security
and sources of problems for food security by examining studies conducted before and statistics. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Gıda güvencesi |
tr_TR |
dc.subject |
Beslenme |
tr_TR |
dc.subject |
Tarım |
tr_TR |
dc.subject |
Food security |
tr_TR |
dc.subject |
Nutrition |
tr_TR |
dc.subject |
Agriculture |
tr_TR |
dc.title |
Gıda güvencesini tehdit eden etmenler ve çözüm önerileri |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Factors threating food security and solutions |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Harran Üniversitesi/ziraat fakültesi/tarım ekonomisi bölümü/tarım politikası ve yayın anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
44154 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
5 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
Özel Sayı |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
130 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
134 |
tr_TR |