dc.contributor.author |
Esringü, Aslıhan |
|
dc.contributor.author |
Kotan, Recep |
|
dc.contributor.author |
Bayram, Fatih |
|
dc.contributor.author |
Ekinci, Melek |
|
dc.contributor.author |
Yıldırım, Ertan |
|
dc.contributor.author |
Nadaroğlu, Hayrunisa |
|
dc.contributor.author |
Katırcıoğlu, Hikmet |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T12:45:54Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T12:45:54Z |
|
dc.date.issued |
2016-04-04 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5669 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada; yabani ve kültür bitkilerinin toprak altı veya toprak üstü aksamlarından daha önce yürütülen bazı çalışmalarda izole edilerek
tanılanan, toplam 1248 bakteri izolatı içerisinden seçilen Agrobacterium sp., Bacillus sp., Pantoea sp. ve Pseudomonas sp.’e ait toplam 19
adet bakteri izolatı kullanılarak 3 farklı bakteri biyoformülasyonu (F1, F2 ve F3) hazırlanmıştır. Bu biyoformülasyonlar içerisine daldırılan
sarımsak (Allium sativum L.) dişleri saksılara ekilerek uygulamaların bitki boyu, klorofil düzeyi ve bazı enzim (katalaz, peroksidaz, polifenol
oksidaz ve superoksit dismutaz) aktiviteleri üzerine etkileri saptanmıştır. Tüm bakteri formülasyonu uygulamalarının kontrole göre
sarımsakta bitki gelişiminde önemli katkılar sağladığı ve bitki enzim düzeylerinde de önemli değişikliklere sebep olduğu görülmüştür. Sonuç
olarak; test edilen 3 bakteri biyoformülasyonu içerisinde özellikle B2 formülasyonunun hem bitki gelişim parametreleri hem de bitkideki
enzim düzeyleri bakımından yapılan değerlendirmede sarımsak tarımında mikrobiyal gübre olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In this study, we have prepared 3 different bacteria bioformulation (F1, F2 and F3) by using a total 19 bacteria isolates belonging to
Agrobacterium sp., Bacillus sp., Pantoea sp.and Pseudomonas sp. chosen and identidfied 1248 bacteria isolate from underground or above –
ground parts of the wild and cultivated plants in several studies conducted previously. Cloves of garlic (Allium sativum L.) that had been
submerged into these bioformulations were potted and had been determined their effects on plant height, chlorophyll level and some enzyme
(catalase, peroxidase, polyphenol oxidase and superoxide dismutase) activities. It has been found out that all bacteria formulation treatments
made important contributions to the plant growth of garlic compared to the control, and caused important changes in the plant enzyme levels.
As a result, it is thought that B2 formulation, among the three bacteria bioformulations tested, could be used a microbial fertilizer in garlic
agriculture due to its plant growth parameters and enzyme levels in plant. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Antioksidant enzim |
tr_TR |
dc.subject |
Bakteri |
tr_TR |
dc.subject |
Biyogübre |
tr_TR |
dc.subject |
PGPR |
tr_TR |
dc.subject |
Sarımsak |
tr_TR |
dc.subject |
Antioxidant enzymes |
tr_TR |
dc.subject |
Bacteria |
tr_TR |
dc.subject |
Bio fertilizer |
tr_TR |
dc.subject |
PGPR |
tr_TR |
dc.subject |
Garlic |
tr_TR |
dc.title |
Sarımsak yetiştiriciliğinde farklı bakteri biyoformülasyonu uygulamalarının bitki gelişimi parametreleri, verim ve enzim düzeyleri üzerine etkisi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
The effect of different bacteria biofotmulation applications on plant growth, yield and enzyme levels in garlic cultivation |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Atatürk Üniversitesi/mimarlık ve tasarım fakültesi/peyzaj mimarlığı bölümü/peyzaj mimarlığı anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
182132 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
5 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
Özel Sayı |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
214 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
227 |
tr_TR |