Kompozit şeker mısırı popülasyonu ile hibrit şeker mısırı çeşidinin bazı agronomik özellikler bakımından karşılaştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author İdikut, Leyla
dc.contributor.author Zülkadir, Gülay
dc.contributor.author Çölkesen, Mustafa
dc.contributor.author Yürüdurmaz, Cengiz
dc.date.accessioned 2021-11-12T12:45:06Z
dc.date.available 2021-11-12T12:45:06Z
dc.date.issued 2016-04-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5668
dc.description.abstract Bu çalışma, Kompozit şeker mısırı popülasyonu ile hibrit şeker mısırı çeşidinin bazı agronomik özellikler bakımından karşılaştırılması amacıyla, birinci ürün olarak 2012 ve 2013 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan Kompozit materyal Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden, Merit çeşidi MAY tohumculuk firmasından temin edilmiştir. Şeker mısırlarını koçan püskülü çıkış süresi, ilk koçan yüksekliği, bitki boyu, koçan uzunluğu, koçan çapı, koçan sıra sayısı, koçan sırasında tane sayısı, tek koçan ağırlığı ve yeşil ot verimi özellikleri incelenmiştir. İki yıllık analizlerine göre, Kompozit popülasyon ile ticari hibrit çeşit arasında incelenen özelliklerin istatistiki olarak önemsiz olduğu kaydedilmiştir. Koçan püskülü çıkış süresi, ilk koçan yüksekliği, bitki boyu, koçan sıra sayısı, tek koçan ağırlığı değerlerinin yıllara göre istatistiki olarak önemli farklılık oluşturduğu belirlenmiştir. Yıl x çeşit intraksiyonunda koçan püskülü çıkış süresi ve tek koçan ağırlığı önemli olmuştur. Genellikle şeker mısırı taze tüketim için yetiştirilmektedir. Bu nedenle, hasat ilk koçanın olgunlaşması dikkate alınarak yapılmıştır. Taze tüketim için uygun olan Merit çeşidinde tek koçan ağırlığı 208 g iken, Kompozit popülasyonda ise 184 g olarak kaydedilmiştir. Şeker mısırının ilk koçanı alındıktan sonra toprak üstündeki tüm bitki aksamının ağırlığı Merit çeşidinde ve Kompozit popülasyonda sırasıyla 3363 ve 3588 kg/da olarak kaydedilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract This study was carried to compare composite in term of some agronomic characteristics of sweet corn population with hybrid sweet corn, commercial sweet corn hybrid and composite sweet corn population as the first crop in 2012 and 2013 years. The composite population from trial materials were obtained from Sakarya Agricultural Research Institute. The other sweet corn obtain from MAY seed company. In this study, The ear silk-out time, first ear height, plant height, ear length, ear diameter, row number per ear, number of grains on row per ear, ear weight and fresh plant weight of sweet corn were investigated. According to the results of two years, statistical significant differences between hybrid corn and composite population weren’t funded. The significant differences were determined among days to silking, first ear height, plant height, row number per ear, ear weight in term of years. There were significant different among ear silk-out time and ear weight for year x variety interaction. Sweet corn are usually grown for fresh consumption. Therefore, considering the maturation of the first ear were harvested. In suitable fresh consumption, one ear weight of Merit cultivar was recorded as 208 g, while one ear weight of composite genotype was recorded as 184 g. All of plant weights above soil except for first fresh ears for Merit corn and composite population were 3363 and 3588 kg/da respectively tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Şeker mısırı tr_TR
dc.subject Hibrit tr_TR
dc.subject Kompozit tr_TR
dc.subject Sweet corn tr_TR
dc.subject Hybrid tr_TR
dc.subject Composite tr_TR
dc.title Kompozit şeker mısırı popülasyonu ile hibrit şeker mısırı çeşidinin bazı agronomik özellikler bakımından karşılaştırılması tr_TR
dc.title.alternative The comparison of hybrid sweet corn variety with composite population in term of some agronomic characteristics. tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi/ziraat fakültesi/tarla bitkileri bölümü/tahıllar ve yemeklik baklagiller anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 158556 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 41 tr_TR
dc.identifier.endpage 50 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster