Bu çalışmada, 2004 - 2014 yılları arasındaki veriler kullanılarak Ağrı ili küçükbaş hayvan varlığının durumu incelenmiş, sorunları
ve çözüm önerileri ortaya konulmuştur. Söz konusu dönem içerisinde ilin küçükbaş hayvan varlığında önemli değişikliklerin
meydana geldiği gözlenmiştir. 2014 yılındaki küçükbaş hayvan varlığı 2004 yılı ile mukayese edildiğinde toplam koyun sayısında %
14.36’lık bir azalma keçi sayısında ise % 6.60’lık bir artış göstermiştir. 2014 yılı TÜİK verilerine göre ildeki küçükbaş hayvan
varlığı, ülke küçükbaş hayvan varlığının % 3.5’ini ve tamamının yerli ırklardan oluştuğu tespit edilmiştir. Yine aynı verilere göre
Türkiye’de kırmızı et, deri, süt, yapağı ve kıl üretimine ilin katkısı sırasıyla % 3.8, % 3.2, % 3.6, % 4.8 ve % 1.0 olarak
bulunmuştur.
Küçükbaş hayvan ve ürünlerinin pazarlama problemlerinin olması, mevcut küçükbaş hayvan barınaklarının yetiştiricilik için uygun
olmaması, meraların verim düşüklüğü, yem bitkileri tarımının yetersiz ve plansız yapılması ildeki başlıca problemleri
oluşturmaktadır. Küçükbaş hayvansal ürünlerin pazar talepleri dikkate alınarak planlanıp üretilmesi ve tüketiciye en kısa yoldan
ulaştırılmasını sağlayacak istikrarlı bir sistemin kurulması, hayvan sağlığına uygun çevre ve barınakların yapımını özendirecek
nitelikte destek verilmesi, meraların ıslah uygulamalarının hayata geçirilmesi problemlerin çözümüne katkı sağlayacaktır.
By using the data collected between 2004-2014 years, the existing problems of small animal breeding is identified and solutions are
suggested for related problems in Ağrı province. In this period, significant changes have been observed in small animal population.
When the small animal population in 2014 is compared to 2004, it has been found that the number of sheep decreased by 14.36 %
while the number of goats increase by 6.60 %. According to TÜİK data 2014, small animal population comprises 3.5 % of whole
country small animal population. This population is made up domestic breeds. Again according to the same data, in the whole
country the contribution of the province to red meat, leather, milk, wool, and goat hair is 3.8 %, 3.2 %, 3.6 %, 4.8 % and 1.0 %
respectively.
Major problems in the city are as follows: marketing problems of small animals and their products, unsuitable small animal shelters
for breeding, low yielding pastures, insufficient and unplanned agriculture of the feeding plants. Planning and producing small
animal products according to market demands, creating a stable system to deliver to the consumers within an efficient and shortest
way and as well as giving incentives to promote for building suitable environments and shelters for animal health and reorganizing
pasture improvements would help in application of right solutions.