dc.contributor.author |
Genç, Nusret |
|
dc.contributor.author |
Bayan, Yusuf |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-12T12:41:16Z |
|
dc.date.available |
2021-11-12T12:41:16Z |
|
dc.date.issued |
2016-12-31 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5656 |
|
dc.description.abstract |
Dünyada geniş bir alana yayılmış olan Salvia türleri, yüksek antioksidan aktiviteye sahip fenolik madde içeriğinden dolayı tıbbi
aromatik bitkiler arasında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Salvia verticillata subsp. amasiaca türünün metanol ekstraktının
antioksidan kapasitesini belirlemek için Serbest Radikal Giderme (DPPH), Demir İndirgeme Gücü (FRAP), Bakır İndirgeme Gücü
(CUPRAC) ve Serbest Katyon Radikali Giderme (TEAC) antioksidan aktivite testleri ile Toplam Fenolik (TP) ve Toplam Flavonoid
(TF) miktarı analizleri yapılmıştır. Yapılan antioksidan testleri sonucunda, DPPH lC50 11,47±0,30, FRAP 22,22 ± 0,36 mmol TE/g
eksrakt, CUPRAC 6,67 ± 0,16 mmol TE/g ekstrakt ve TEAC ise 5,77 ± 0,82 lC50 (µg/mL) olarak belirlenmiştir. Toplam fenolik ve
toplam flavanoid içeriği sırasıyla 140,18 ± 8,73 mg GAE/g ekstrakt ve 51,56 ± 1,18 mg QE/g ekstrakt olarak tespit edilmiştir. Sonuç
olarak, Salvia verticillata subsp. amasiaca bitkisinin metanol eksraktının yüksek antioksidan aktivite gösterdiği belirlenmiştir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Salvia genus, being as widely growed in the world, due to the antioxidant and phenolic content has an important role in medical
aromatic plants. In this study, Salvia verticillata subsp. amasiaca of sage species methanol extracts was determined by the total
phenolic and antioxidant activity. Free radical reduction (scavenging), iron reduction power (FRAP), copper reduction power
(CUPRAC), free radical ctions reduction (TEAC), total phenolic (TP) and total flavonoids (TF) tests were performed. The results of
the tests, scavenging activity DPPH lC50 11,47±0,30, FRAP 22,22 ± 0,36 mmol TE/g extract, CUPRAC 6,67 ± 0,16 mmol TE/g
extract and TEAC ise 5,77 ± 0,82 lC50 (µg/mL) was determined. Total phenolic and total flavonoid was determined to be extracted
content 140,18 ± 8,73 mg GAE / g of extract and 51,56 ± 1,18 QA / g, respectively. As a result of the Salvia verticillata subsp.
amasiaca, was showed a high antioxidant activity |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Salvia verticillata subsp. amasiaca |
tr_TR |
dc.subject |
Antioxidant ve flavonoids |
tr_TR |
dc.subject |
DPPH |
tr_TR |
dc.title |
Salvia verticillata subsp. amasiaca’nın toplam fenolik madde ve antioksidan kapasitesinin belirlenmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Determination of antioxidant capacity and total phenolic matter of Salvia verticillata subsp. amasiaca |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/kimya bölümü/biyokimya anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
50585 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
5 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
2 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
158 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
166 |
tr_TR |