Alkollü içki endüstrisinden kaynaklı çevresel etkilerin temiz üretim odağında değerlendirilmesi: Nevşehir’de şarap üreten tesisler üzerine bir çalışma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Cüce, Hüseyin
dc.contributor.author Dulkadiroğlu, Hakan
dc.date.accessioned 2021-10-27T12:39:37Z
dc.date.available 2021-10-27T12:39:37Z
dc.date.issued 2017-12-21
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5583
dc.description.abstract Alkollü içecek endüstrisinin çevresel analizi göstermektedir ki, sektörün ana atığı atık su ve organik katı atıklardır. Bu tür atık maddeler, hacim ve kompozisyon bakımından mevsimsel olarak büyük dalgalanmalarla karakterize edilirler ve genellikle az veya hiç arıtım yapılmaksızın deşarj edilmektedirler. Bu tür atıksuların arıtılması ve yönetimi, çevresel kısıtlamalar göz önüne alındığında alıcı su kütlelerine olan deşarjları sebebiyle endişe yaratmaktadır. Tesislerden çıkan atıklar için tüm yönetim uygulamalarının etkinliği, kaynak tüketiminin ve atıkların tümünü azaltacak etkin bir kirlilik önleme yaklaşımına bağlıdır. Bu hedeflere ulaşmak için kirlilik önleme tedbirleri, temiz üretim ve düşük maliyetli arıtma teknolojileri uygulanmalıdır. Alkollü içki endüstrisinde daha temiz üretimin yapılması, hammaddenin bir ürüne dönüştürülüp nihai bertarafına kadar ürün ömrü boyunca meydana gelebilecek olumsuz çevresel etkileri önler veya en aza indirir. Bu çalışmanın amacı, alkollü içki endüstrisinden (özellikle şarap üretimi) ve atık üretiminden kaynaklanan önemli çevresel etkileri araştırmak ve atık yönetimi için mevcut stratejileri (temiz üretim) ortaya koymaktır. Ayrıca, bu çalışma sırasında Nevşehir'deki şarap üretim tesislerinin çevresel etkilerini değerlendirmek amacıyla yerinde gözlemler yapılmıştır. Bu anlamda, Nevşehir'deki şarap üreten firmalar, yıllık atık üretimi ve finansman kaynakları düşünüldüğünde, bölge genelinde ileri teknolojik arıtımları gerçekleştirebilecek düzeyde yeterli olamayabilecek küçük üreticilerden oluştuğu söylenebilir. tr_TR
dc.description.abstract Environmental analysis of the alcoholic drink industry shows that the main effluents of the sector are wastewater and organic solid wastes. Such effluents are characterized by large seasonal fluctuations in volume and composition and are often discarded with little or no treatment. The treatment and management of this wastewater causes a considerable apprehension, especially considering the environmental restrictions required to discharge into water bodies. Efficiency of all management practices for such effluents sourced from these facilities depends on an effective pollution prevention approach that lowers the amount of the whole of resource consumption and wastes. To achieve such goals, the implementation of pollution prevention measures, cleaner production, and low-cost treatment technologies are required. Implementing cleaner production in alcoholic drink industry prevents or minimizes environmental impacts through the product life cycles from raw material final disposal. The objective of this study is to investigate the most significant environmental impacts derived from the alcoholic drink industry (especially wine production) and its waste generation and to characterize the present strategies (cleaner production) for the waste management. In addition, on-site observation was examined to evaluate environmental impact of wine facilities in Nevşehir during this study. From this point of view, the wine-producing mills in Nevşehirare generally small producers, whose yearly waste production and financial resources may not be sufficient to apply advanced technological treatments. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Alkollü içki endüstrisi tr_TR
dc.subject Temiz üretim tr_TR
dc.subject Şarapçılık tr_TR
dc.subject Nevşehir tr_TR
dc.subject Alcoholic drink industry tr_TR
dc.subject Cleaner production tr_TR
dc.subject Winery tr_TR
dc.title Alkollü içki endüstrisinden kaynaklı çevresel etkilerin temiz üretim odağında değerlendirilmesi: Nevşehir’de şarap üreten tesisler üzerine bir çalışma tr_TR
dc.title.alternative Evaluation of environmental ımpacts of alcoholic drink ındustry focusing on cleaner production: A study on wine production mills in Nevşehir tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Giresun Üniversitesi/mühendislik fakültesi/harita mühendisliği bölümü/harita mühendisliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 18282 tr_TR
dc.identifier.volume 6 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 163 tr_TR
dc.identifier.endpage 171 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster