Özet:
Bu tezin amacı, Kahramanmaraş koşullarında, ikinci ürün silajlık mısır ve sorgum
bitkilerine uygulanan farklı sulama seviyelerinin su-verim ilişkisi ile fizyolojik özellikler,
yem kalitesi ve en yüksek ekonomik getiri sağlayacak sulama seviyelerinin belirlemektir.
Çalışma 2018 ile 2019 yılı üretim sezonunda Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal
Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü araştırma alanında yürütülmüştür. Çalışmada silajlık mısır
ve sorgum bitkileri için beş farklı sulama seviyesi (M100 ve S100: kontrol konusu, M80 ve
S80, M60 ve S60, M40 ve S40, M20 ve S20: kısıntılı sulama konuları) tesadüf bloklarında
faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak uygulanmıştır. Toprak nem içerikleri
gravimetrik yöntemle takip edilmiştir. Her iki bitkide de en yüksek bitki su tüketimi, su
kısıntı indeksi (WDI), yeşil ot verimi, bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, klorofil içeriği,
protein içeriği ve net gelir M100 ve S100 konularında, en düşük ise M20 ve S20 konularında
bulunmuştur. Su kullanım etkinliği (WUE), sulama suyu kullanım etkinliği (IWUE), asit
deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) değerleri
sulama seviyelerine göre değişiklik göstermiştir. Bu çalışmanın sonucunda, silajlık mısırın
silajlık sorguma göre verim, kalite ve net gelir açısından daha avantajlı olduğu
gözlemlenmiştir. Silajlık mısır ve sorgum yetiştiriciliği için su kaynağının yeterli olduğu
yerlerde bitki su ihtiyacının tamamının karşılandığı sulama, yetersiz olduğu alanlarda ise
kısıntılı sulama yapılması önerilmektedir. Özellikle de %60 ve daha fazla su kısıtının
olduğu yerlerde sorgum bitkisinin yetiştirilmesi önerilmiştir.