Özet:
Bu çal›flmada, taze ve kurutulmufl kuflburnu ilavesinin fermente et model sisteminde fizikokimyasal ve
mikrobiyolojik özellikler üzerine etkisi incelenmifltir. Araflt›rma bulgular› taze ve kurutulmufl kuflburnu
ilavesinin tiyobarbitürik asit reaktif maddeleri (TBARS) ve pH de¤erlerini kontrol grubuna k›yasla
önemli ölçüde azaltt›¤›n› göstermifltir (P <0.05). Fermentasyonun bafllang›c›nda %10 taze kuflburnu
ilave edilen grubun en yüksek L* de¤erine sahip oldu¤u belirlenmifltir (P <0.05). Kuflburnu ilavesinin
fermantasyon süresi sonunda belirlenen nem, protein, ya¤ ve kül de¤erleri üzerinde önemli bir etkisinin
olmad›¤› tespit edilmifltir (P >0.05). Ayr›ca, kuflburnu ilavesinin maya, küf, toplam mezofilik aerob ve
koliform bakteri say›s› üzerine bir etkisi olmad›¤› belirlenmifltir (P >0.05). Bu çal›flmadan elde edilen
sonuçlar kuflburnu ilavesinin fermente et model sisteminde lipit oksidasyonunu s›n›rland›rma amac› ile
kullan›labilece¤ini ve son üründe herhangi bir kalite problemine sebep olmad›¤›n› göstermifltir.