Farklı ticari mayaların öküzgözü üzümünden elde edilen şarabın aroma maddeleri üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Şen, Kemal
dc.date.accessioned 2021-09-24T06:57:38Z
dc.date.available 2021-09-24T06:57:38Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5196
dc.description.abstract Bu çalışmada aroma maddeleri üzerine ticari mayanın etkilerini belirlemek amacıyla, ülkemizin en önemli kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biri olan Öküzgözü üzümünden spontan ve iki farklı ticari maya olmak üzere üç farklı yolla şarap üretimi gerçekleştirilmiştir. Aroma maddelerinin ekstraksiyonu sıvı-sıvı ve katı faz ekstraksiyon yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Şaraplardaki aroma maddelerinin miktarlarının hesaplanmasında ve tanımlanmasında GC-FID ve GC-MS teknikleri kullanılmıştır. Spontan fermantasyonla ve ticari maya ile elde edilen şaraplarda 62 adet aroma maddesi belirlenmiştir. Aroma maddelerinin toplam miktarı spontan şarapta 150749,4 µg/l, NBY17 mayası kullanılarak elde edilen şarapta 170681,6 µg/l ve X5 mayası kullanılarak elde edilen şarapta ise 162623,1µg/l'dir. Öküzgözü şarabında miktar olarak en fazla bulunan aroma maddeleri yüksek alkoller ve esterlerdir. Bu bileşiklerin, elde edilen şaraplardaki toplam aroma maddeleri miktarının % 88.9 ile % 90,1'ini oluşturduğu saptanmıştır. NBY17 ticari mayasının hoşa giden aromatik bileşiklerin oluşumuna son derece katkısı olduğu tespit edilmiştir. Bu maya ile daha aromatik şaraplar elde edileceği düşünülmektedir. tr_TR
dc.description.sponsorship Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi NEÜBAP16F22 nolu proje tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Öküzgözü tr_TR
dc.subject Maya tr_TR
dc.subject Şarap tr_TR
dc.subject GC-FID tr_TR
dc.subject GC-MS tr_TR
dc.subject Aroma tr_TR
dc.title Farklı ticari mayaların öküzgözü üzümünden elde edilen şarabın aroma maddeleri üzerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative The effect of different commercial yeasts on the aroma components of wine obtained from öküzgözü grape variety tr_TR
dc.type project tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/mühendislik-mimarlık fakültesi/gıda mühendisliği bölümü/gıda mühendisliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 41253 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0003-0781-6814 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster