dc.contributor.author |
Şen, Kemal |
|
dc.date.accessioned |
2021-09-24T06:51:38Z |
|
dc.date.available |
2021-09-24T06:51:38Z |
|
dc.date.issued |
2021-06-30 |
|
dc.identifier.citation |
en, K. (2021). Türkiye’nin Farklı İllerinde Yetiştirilen “Hayward” (Actinidia deliciosa Planch) Kivi Çeşidinin Serbest Aroma Bileşiklerinin Belirlenmesi . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 36 (1) , 123-128 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/cutarim/issue/63288/939529 |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
https://dergipark.org.tr/tr/pub/cutarim/issue/63288/939529 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5190 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada, ülkemizin farklı bölgelerinde yetiştirilen (Mersin, Ordu, Samsun ve Yalova) Hayward kivi çeşidinin serbest aroma bileşiklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Aroma maddelerinin ekstraksiyonu sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Kivilerdeki aroma maddelerinin tanımlanmasında GC-MS, mikatarlarının hesaplanmasında ise GC-FID sistemleri kullanılmıştır. Ordu ve Samsun bölgelerinden temin edilen kivi örneklerinde 86 adet, Mersin bölgesinden temin edilen kivi örneğinde 80 adet ve Yalova bölgesinden temin edilen kivi örneğinde 72 adet serbest aroma bileşiği tanımlanmıştır. Samsun ve Ordu bölgelerinden temin edilen kivi örnekleri alkol, ester ve lakton bileşimi bakımından diğerlerine göre daha baskın karakterde olduğu tespit edilmiştir. Mersin ve Yalova bölgelerinden temin edilen kivi örneklerinin ise hem terpen hem de uçucu fenol bileşikleri bakımından diğer bölgelerden ayrıldığı tespit edilmiştir. Hem aroma bileşimleri hem de aroma profil analizleri bakımından değerlendirildiğinde, Ordu ve Samsun Bölgelerinden temin edilen kivi örneklerinin kalite bakımından diğer bölgelere göre daha iyi özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Kivi |
tr_TR |
dc.subject |
Farklı bölge |
tr_TR |
dc.subject |
GC-MS-FID |
tr_TR |
dc.subject |
Serbest aroma |
tr_TR |
dc.title |
Türkiye’nin farklı illerinde yetiştirilen “hayward” (actinidia deliciosa planch) kivi çeşidinin serbest aroma bileşiklerinin belirlenmesi |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Çukurova tarım ve gıda bilimleri dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/mühendislik-mimarlık fakültesi/gıda mühendisliği bölümü/gıda mühendisliği anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
41253 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0003-0781-6814 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
36 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
1 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
123 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
128 |
tr_TR |