Nevşehir’de üretilen kabak çekirdeklerinden elde edilen yağların kek üretiminde kullanım imkanının araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Gerçekaslan, Kamil Emre
dc.contributor.author Seçen, Selçuk Mustafa
dc.contributor.author Aktaş, Nesimi
dc.date.accessioned 2021-09-23T07:24:23Z
dc.date.available 2021-09-23T07:24:23Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5128
dc.description.abstract Bu çalışmada kabak çekirdeği yağının kek üretiminde kullanım imkânları araştırılmıştır. Bu amaçla kek üretiminde sıklıkla kullanılan ayçiçeği yağı yerine Nevşehir Çerçevelisi cinsine ait çiğ ve kavrulmuş kabak çekirdeklerinden ekstrakte edilen yağ %0, %20, %40, %60, %80 ve %100 oranlarında kek formülasyonuna katılmıştır. Soğuk pres yoluyla elde edilen yağlarda belirli kalite kriterleri tespit edilmiş ve üretilen keklerde ağırlık, hacim, spesifik hacim, pişme kaybı, hacim indeksi, simetri indeksi, tekdüzelik indeksi, kabuk rengi, kek iç rengi, sertlik, yapışkanlık, esneklik, kohesivlik, sakızımsılık, çiğnenebilirlik, elastikiyet değerleri ölçülmüştür. Çiğ ve kavrulmuş kabak çekirdeği yağı ilavesinin kek karışımının pH değerini düzenli şekilde artırdığı, kabak çekirdeği yağı ilavesi ile kek iç renginin yeşile doğru döndüğü ve oran arttıkça yeşil renk yoğunluğunun arttığı tespit edilmiştir. Çiğ kabak çekirdeği yağı ilavesinin keklerin kabarmasında daha önemli bir rol oynadığı ve simetri değerini artırdığı gözlemlenmiştir. Çiğ kabak çekirdeği yağı ile üretilen keklerin sertlik, sakızımsılık ve çiğnenebilirlik değerleri kavrulmuşa göre yüksek çıkarken, kavrulmuş kabak çekirdeği yağı ile üretilen keklerin yapışkanlık, kohesivlik ve elastikiyet değerleri çiğe göre yüksek çıkmıştır. Keklerde depolanmasıyla sertlik, sakızımsılık ve çiğnenebilirlik değerlerinin arttığı, yapışkanlık, esneklik, kohesivlik ve elastikiyet değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir. tr_TR
dc.description.sponsorship Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü, NEÜBAP15/2F9 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject kabak çekirdeği yağı tr_TR
dc.subject Kek tr_TR
dc.subject tekstür tr_TR
dc.subject kek nitelikleri tr_TR
dc.title Nevşehir’de üretilen kabak çekirdeklerinden elde edilen yağların kek üretiminde kullanım imkanının araştırılması tr_TR
dc.title.alternative The research of the pumpkın seed oıl from the pumpkın seed produced ın nevsehır usage possıbılıtıes ın the cake productıon tr_TR
dc.type project tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü tr_TR
dc.contributor.authorID 41078 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster