dc.contributor.author |
Karatepe, Aslıhan |
|
dc.contributor.author |
Duru, Nazan |
|
dc.date.accessioned |
2020-02-04T12:52:35Z |
|
dc.date.available |
2020-02-04T12:52:35Z |
|
dc.date.issued |
2019-06 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/460 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada, tartrazin boyar maddesinin katı faz ekstraksiyonu yöntemiyle zenginleştirilmesi ve UV-VİS spektrofotometresi ile tayini gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla SP-207 reçinesi dolgu maddesi olarak kullanılmıştır. SP-207 reçinesinde adsorbe olan tartrazin boyar maddesi asetonda 0,01 M HCl ile elüe edildikten sonra spektrofotometrik olarak tayin edilmiştir. Yöntemin optimizasyonu için pH, örnek ve elüent akış hızları, örnek hacmi, reçine miktarı, HCl derişimi, diğer boyaların etkisi ve matriks etkileri gibi değişik analitik parametrelerin etkisi incelenmiştir. Tartrazin boyar maddesinin geri kazanım değerleri %95' ten yüksektir. Gözlenebilme sınırı 3,52 μg/L olduğunu saptanmıştır. Yöntemin doğruluğunu test etmek için tartrazin boyası içeren örneklere analit ekleme çalışmaları yapılmış ve geliştirilen yöntem çeşitli içecek tozu, toz puding, kuş-lokumu ve bazı ilaç örnekleri örneklerinde bulunan tartrazinin tayini için uygulanmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In this study, enrichment of tartrazine dye by solid phase extraction method and determination by UV-VIS spectrometry were performed. For this purpose, SP-207 resin was used as a solid phase. The tartrazine dye adsorbed on SP-207 resin was eluted with 0,01 M HCl in acetone and then spectrophotometrically determined. The effects of various analytical parameters such as pH, sample and eluent flow rates, sample volume, resin amount, HCl concentration, effect of other dyes and matrix effects were investigated for the optimization of the method. Covery values of tartrazine dye were higher than 95%. In order to test the accuracy of the method, addition-recovery studies were made and the presented method was finally applied to the samples such as beverage powder, powdered pudding, Turkish5 delight and some drug samples containing tartrazine dye. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
SP-207 |
tr_TR |
dc.subject |
Katı faz ekstraksiyonu |
tr_TR |
dc.subject |
Tartrazin ve UV-VİS spektrofotometresi |
tr_TR |
dc.subject |
Solid phase extraction |
tr_TR |
dc.subject |
Tartrazine and UV-VIS spectrometry |
tr_TR |
dc.title |
Bazı gıda örneklerindeki tartrazin boyasının zenginleştirilmesi ve spektrofotometrik tayini |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Preconcentration and spectrophotometric determination of tartrazi̇ne dye in some food samples |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Anabilim Dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
111435 |
tr_TR |