Bazı gıda örneklerindeki tartrazin boyasının zenginleştirilmesi ve spektrofotometrik tayini

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Karatepe, Aslıhan
dc.contributor.author Duru, Nazan
dc.date.accessioned 2020-02-04T12:52:35Z
dc.date.available 2020-02-04T12:52:35Z
dc.date.issued 2019-06
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/460
dc.description.abstract Bu çalışmada, tartrazin boyar maddesinin katı faz ekstraksiyonu yöntemiyle zenginleştirilmesi ve UV-VİS spektrofotometresi ile tayini gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla SP-207 reçinesi dolgu maddesi olarak kullanılmıştır. SP-207 reçinesinde adsorbe olan tartrazin boyar maddesi asetonda 0,01 M HCl ile elüe edildikten sonra spektrofotometrik olarak tayin edilmiştir. Yöntemin optimizasyonu için pH, örnek ve elüent akış hızları, örnek hacmi, reçine miktarı, HCl derişimi, diğer boyaların etkisi ve matriks etkileri gibi değişik analitik parametrelerin etkisi incelenmiştir. Tartrazin boyar maddesinin geri kazanım değerleri %95' ten yüksektir. Gözlenebilme sınırı 3,52 μg/L olduğunu saptanmıştır. Yöntemin doğruluğunu test etmek için tartrazin boyası içeren örneklere analit ekleme çalışmaları yapılmış ve geliştirilen yöntem çeşitli içecek tozu, toz puding, kuş-lokumu ve bazı ilaç örnekleri örneklerinde bulunan tartrazinin tayini için uygulanmıştır. tr_TR
dc.description.abstract In this study, enrichment of tartrazine dye by solid phase extraction method and determination by UV-VIS spectrometry were performed. For this purpose, SP-207 resin was used as a solid phase. The tartrazine dye adsorbed on SP-207 resin was eluted with 0,01 M HCl in acetone and then spectrophotometrically determined. The effects of various analytical parameters such as pH, sample and eluent flow rates, sample volume, resin amount, HCl concentration, effect of other dyes and matrix effects were investigated for the optimization of the method. Covery values of tartrazine dye were higher than 95%. In order to test the accuracy of the method, addition-recovery studies were made and the presented method was finally applied to the samples such as beverage powder, powdered pudding, Turkish5 delight and some drug samples containing tartrazine dye. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject SP-207 tr_TR
dc.subject Katı faz ekstraksiyonu tr_TR
dc.subject Tartrazin ve UV-VİS spektrofotometresi tr_TR
dc.subject Solid phase extraction tr_TR
dc.subject Tartrazine and UV-VIS spectrometry tr_TR
dc.title Bazı gıda örneklerindeki tartrazin boyasının zenginleştirilmesi ve spektrofotometrik tayini tr_TR
dc.title.alternative Preconcentration and spectrophotometric determination of tartrazi̇ne dye in some food samples tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Anabilim Dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 111435 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster