dc.contributor.author |
Oğuz, İlbilge |
|
dc.contributor.author |
İkiz, Boran |
|
dc.contributor.author |
Daşgan, Hayriye Yıldız |
|
dc.contributor.author |
Oğuz, Halil İbrahim |
|
dc.contributor.author |
Kafkas, Nesibe Ebru |
|
dc.date.accessioned |
2021-08-26T14:14:21Z |
|
dc.date.available |
2021-08-26T14:14:21Z |
|
dc.date.issued |
2019-12-11 |
|
dc.identifier.citation |
Oğuz İ., İkiz B. , Daşgan H. Y. , Oğuz H. İ. , Kafkas N. E. 2019. BazI Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium Barbarum, Lycium Chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi, Bahçe, 48(1), 51-56. |
tr_TR |
dc.identifier.issn |
1300-8943 |
|
dc.identifier.uri |
http://www.gojiberrybahcesi.com/FileUpload/ks431142/File/3108038.pdf |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/4398 |
|
dc.description.abstract |
Kurt üzümleri botanik olarak Solanaceae familyasında yer almakta olup, ticari olarak en yaygın türleri Lycium barbarum ve Lycium chinense’tir. Dünyada kurt üzümü meyvelerinin besin değerleri anlaşıldıktan sonra bu türe olan ilgi hızla artış göstermiştir. Kurt üzümü meyveleri insan sağlığı açısından önemli olan Ca, Mg, P, Fe, Zn, Cu, Se, gibi önemli mineral elementleri içermektedir. İçerdiği bu yararlı vitamin ve mineral elementler, fenolik bileşikler, anti–kanserojen, anti–mutajen özelliklere sahip olup,kurt üzümünün taze ve kurutulmuş meyveleri geleneksel Çin halk hekimliğinde 4.000 yıldır tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada amaç, kurutulmuş kurt üzümü genotiplerinin meyvelerinde makro mikro element içeriklerini belirlemektir. Yapılan çalışmada makro elementlerinden N içeriği en yüksek genotip %2.40 ile HZR1, P içeriği en yüksek %0.35 ile M1 ALTUNİ, Ca içeriği en yüksek olan %0.41 ile HZR3, Mg içeriği %0.76 ile M1 ALTUNİ ve HZR1 genotipi olmuştur. Mikro elementlerinden ise en
yüksek Fe içerikleri 119.27 mg kgKA⁻¹ ile M1 ALTUNİ, 117.89 mg kgKA⁻¹ ile HZR1, 113.89 mg kgKA⁻¹ile HZR2 genotiplerinde tespit edilmiştir. Zn içerikleri bakımından 37.02 mg kgKA⁻¹ ile HZR1, Cu içerikleri açısından 14.70 mg kgKA⁻¹ ile M1 ALTUNİ genotipleri ön plana çıkmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Wolfberries are botanically from the Solanaceae family and the most commercially common types are
Lycium barbarum and Lycium chinense. Once the nutritional value of wolfberry fruits has been
recognized, the interest towards this cultivar has risen rapidly. Wolfberry fruits contain important mineral
elements such as Ca, Mg, P, Fe, Zn, Cu and Se, which are all highly valuable for human health. These
beneficial vitamins, mineral elements and phenolic compounds contained in the fruit have anti–
cancerogenic, anti–mutagen properties. The fresh and dried fruits of wolfberry have been used as a
medical herb for the past 4.000 years in Chinese community medicine. The purpose of this study is to
determine the macro micro element contents of dried wolfberry genotypes. The study has yielded that the
genotype with the highest N content, of the macro elements, is HZR by 12.40%, the one with highest P
content is M1 ALTUNİ by 0.35%, the one with highest Ca content is HZR3 by 0.41% and the ones with
highest Mg content are M1 ALTUNİ and HZR1 genotypes by 0.76%. In terms of micro elements, the
highest Fe contents have been observed in M1 ALTUNİ genotype by 119.27 mg kg d.w.⁻¹, HZR1 by
117.89 mg kg d.w.⁻¹ and HZR2 by 113.89 mg kg d.w.⁻¹. With regards to Zn contents, HZR1 was the
leading one by 37.02 mg kg d.w.⁻¹ while M1 ALTUNİ genotype had the greatest Cu content by 14.70 mg
kg d.w.⁻¹. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Bahçe |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Lycium spp |
tr_TR |
dc.subject |
kurt üzümü |
tr_TR |
dc.subject |
makro |
tr_TR |
dc.subject |
mikro mineral elementler |
tr_TR |
dc.subject |
Lycium barbarum |
tr_TR |
dc.subject |
Wolfberry |
tr_TR |
dc.subject |
Micro mineral nutrients |
tr_TR |
dc.title |
Bazı kurt üzümü türlerine ait (Lycium Barbarum, Lycium Chinense) genotiplerin meyvelerinde makro mikro besin elementlerinin belirlenmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
DETERMINING THE MACRO MICRO NUTRIENT ELEMENTS IN THE FRUITS OF SOME WOLFBERRY (Lycium barbarum, Lycium chinense) CULTIVAR GENOTYPES |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Bahçe Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
108462 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0003-2213-7449 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
48 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
1 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
51 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
56 |
tr_TR |