Helal gıda sertifikalı ürünlerin tüketici davranışları üzerine etkisi: Konya ili üzerinde bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Başaran Alagöz, Selda
dc.contributor.author Demirel, Ebru
dc.date.accessioned 2021-08-23T06:42:12Z
dc.date.available 2021-08-23T06:42:12Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/4099
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı, Konya’daki tüketicilerin helal sertifikalı ürünleri satın alma niyetlerini ve bu tüketicilerin tüketim davranışlarını etkileyen sebepleri araştırmaktır. Bu bağlamda bu çalışmada Konya ilinde yaşayan ve rastgele seçilmiş 330 tüketici üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırma verileri SPSS 23.0 ile analiz edilmiştir. Çalışmada Planlı Davranış Teorisi’ne dayalı bir anket kullanılmıştır. Orijinal modelde yer alan, davranışa yönelik tutum, öznel norm ve algılanan davranış kontrolüne ek olarak ayrıca dindarlık da modelde helal sertifikalı ürünlerin satın alma niyeti üzerindeki etkisini incelemek için düşünüldü. Hipotezler korelasyon analizi ve regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda, davranışa yönelik tutum, öznel normlar ve algılanan davranış kontrolü ile helal sertifikalı ürünleri satın alma niyeti arasında anlamlı bir ilişki bulunmasına rağmen dindarlık faktörü ile ilgili olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. tr_TR
dc.description.abstract The aim of this study investigates consumer purchase intention for halal certified products in Konya and the motives which influence the consumption behavior of these consumers. In this context, in this study, 330 randomly selected consumers living in Konya province were surveyed. Research data were analyzed with SPSS 23.0. The study employs a survey instrument based on the ‘Theory of Planned Behavior’. In addition to three variables of original model such as attitude towards behavior, subjective norm and perceived behavior control, religiosity was also considered in the model to check its impact on purchase intention for halal certified products. Hypotheses were tested by correlation analysis and regression analysis. As a result of the research, although there was a significant relationship between behavioral attitude, subjective norms, perceived behavioral control and intention to purchase halal certified products, there was no significant relationship with religiosity factor. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Planlı davranış teorisi tr_TR
dc.subject Dindarlık tr_TR
dc.subject Helal gıda sertifikalama tr_TR
dc.subject Tüketici davranışları tr_TR
dc.subject Planned behavior theory tr_TR
dc.subject Religiosity tr_TR
dc.subject Halal food certification tr_TR
dc.subject Consumer behavior tr_TR
dc.title Helal gıda sertifikalı ürünlerin tüketici davranışları üzerine etkisi: Konya ili üzerinde bir araştırma tr_TR
dc.title.alternative The effects of halal-certified products on the consumers behaviours: A research in Konya tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Gülşehir sosyal bilimler meslek yüksekokulu/yönetim ve organizasyon bölümü/lojistik pr. tr_TR
dc.contributor.authorID 54919 tr_TR
dc.contributor.authorID 260518 tr_TR
dc.identifier.issue 28 tr_TR
dc.identifier.startpage 451 tr_TR
dc.identifier.endpage 472 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster