dc.contributor.author |
Başaran Alagöz, Selda |
|
dc.contributor.author |
Demirel, Ebru |
|
dc.date.accessioned |
2021-08-23T06:42:12Z |
|
dc.date.available |
2021-08-23T06:42:12Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/4099 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmanın amacı, Konya’daki tüketicilerin helal sertifikalı ürünleri satın alma niyetlerini ve bu tüketicilerin tüketim davranışlarını etkileyen sebepleri araştırmaktır. Bu bağlamda bu çalışmada Konya ilinde yaşayan ve rastgele seçilmiş 330 tüketici üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırma verileri SPSS 23.0 ile analiz edilmiştir. Çalışmada Planlı Davranış Teorisi’ne dayalı bir anket kullanılmıştır. Orijinal modelde yer alan, davranışa yönelik tutum, öznel norm ve algılanan davranış kontrolüne ek olarak ayrıca dindarlık da modelde helal sertifikalı ürünlerin satın alma niyeti üzerindeki etkisini incelemek için düşünüldü. Hipotezler korelasyon analizi ve regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda, davranışa yönelik tutum, öznel normlar ve algılanan davranış kontrolü ile helal sertifikalı ürünleri satın alma niyeti arasında anlamlı bir ilişki bulunmasına rağmen dindarlık faktörü ile ilgili olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
The aim of this study investigates consumer purchase intention for
halal certified products in Konya and the motives which influence the
consumption behavior of these consumers. In this context, in this study, 330
randomly selected consumers living in Konya province were surveyed.
Research data were analyzed with SPSS 23.0. The study employs a survey
instrument based on the ‘Theory of Planned Behavior’. In addition to three
variables of original model such as attitude towards behavior, subjective norm
and perceived behavior control, religiosity was also considered in the model to check its impact on purchase intention for halal certified products.
Hypotheses were tested by correlation analysis and regression analysis. As a
result of the research, although there was a significant relationship between
behavioral attitude, subjective norms, perceived behavioral control and
intention to purchase halal certified products, there was no significant
relationship with religiosity factor. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Planlı davranış teorisi |
tr_TR |
dc.subject |
Dindarlık |
tr_TR |
dc.subject |
Helal gıda sertifikalama |
tr_TR |
dc.subject |
Tüketici davranışları |
tr_TR |
dc.subject |
Planned behavior theory |
tr_TR |
dc.subject |
Religiosity |
tr_TR |
dc.subject |
Halal food certification |
tr_TR |
dc.subject |
Consumer behavior |
tr_TR |
dc.title |
Helal gıda sertifikalı ürünlerin tüketici davranışları üzerine etkisi: Konya ili üzerinde bir araştırma |
tr_TR |
dc.title.alternative |
The effects of halal-certified products on the consumers behaviours: A research in Konya |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Gülşehir sosyal bilimler meslek yüksekokulu/yönetim ve organizasyon bölümü/lojistik pr. |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
54919 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
260518 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
28 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
451 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
472 |
tr_TR |