İşletmelerde etik sonuçların değerlendirilmesi ve ödüllendirilmesi istanbul da 4 ve 5 yıldızlı otellerde bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Sarıışık, Mehmet
dc.contributor.author Akova, Orhan
dc.contributor.author Çontu, Mehmet
dc.date.accessioned 2021-08-10T06:17:06Z
dc.date.available 2021-08-10T06:17:06Z
dc.date.issued 2006-10-04
dc.identifier.citation SARIISIK MEHMET, AKOVA ORHAN, ÇONTU MEHMET (2006). İşletmelerde Etik Sonuçların Değerlendirilmesi ve Ödüllendirilmesi İstanbul da 4 ve 5 Yıldızlı Otellerde Bir Araştırma. 14. Ulusal Yönetim Organizasyon Kongresi (Tam Metin Bildiri/)(Yayın No:846728) tr_TR
dc.identifier.isbn 9757150576, 9789757150572
dc.identifier.uri https://books.google.com.tr/books/about/14_Ulusal_Y%C3%B6netim_ve_Organizasyon_Kongr.html?id=STH8xAEACAAJ&redir_esc=y
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/4057
dc.description.abstract Yasa ve yönetmelik varlığına rağmen özellikle hizmet sektöründe dikkat çeken farklı durumlar karşısında işletmeler, müşteri tatminini sağlayacak, personelin etkili karar vermesini (almasını) hızlandıracak, standart uygulamalar yaratacak, ikilemleri ortadan kaldıracak ve kamuoyundaki işletme imajını sağlamlaştıracak etik yöntem ve uygulamalara ihtiyaç duymaktadırlar. Başvurulan yöntem ve uygulamaların etkinliğinin ölçülmesi, hangi koşul ve durumlarda işletmeye yarar/zarar sağladığının ortaya çıkarılması ve uygulamaları başarıyla yürütenlerin ödüllendirilmesi gibi durumlar bu çalışmalardan beklenen başarı düzeyini ortaya koyabilecektir. Bu çalışmanın temel amacı hizmet sektörünün önemli bir parçası olan konaklama işletmelerindeki etik uygulamaların değerlendirilmesi konusunda otel yöneticilerinin görüş ve algılayışlarını ortaya çıkarmaktır. Ayrıca bu konuda başarılı olmuş personel veya departmanın ödüllendirilmesi ve işletmenin etik ortamın değerlendirilmesindeki önceliklerinin neler olduğunun belirlenmesi de amaçlar arasında yer almaktadır. Araştırma İstanbul’da faaliyet sürdüren dört ve beş yıldızlı otellerde gerçekleştirilmiştir. Eksik yada yetersiz bulunan anketler hariç tutularak toplam 64 otelden elde edilen veriler araştırmada değerlendirmeye konu olmuştur. Otel yöneticilerinin etik ortamın değerlendirilmesi konusundaki görüşleri öncelik sırasına göre “personelin kişisel değerleri ile işletmenin sahip olduğu etik değerler arasında paralellik kurmaya çalıştıkları (4,09)”, “çalışanların işletme başarısı için etik kurallara uyma zorunluluğunda oldukları (4,08)” ve “personelin mevcut etik ortama bireysel katkı sağladığı (4,08)” şeklinde ortaya çıkmıştır. Bu bölümde yapılan analiz sonucu dört ve beş yıldızlı otel yöneticileri arasında % 95 güven düzeyinde (p<0,05) sadece “personelin etik ortama gerekli katkıyı sağlayabilecekleri” ve “çalışanların etik uygulamaların verimliliğe ve kaliteye olan etkisine inandıkları” konularında anlamlı farklılıkların olduğu dikkat çekmektedir. Araştırmanın gerçekleştirildiği işletmelerde etik uygulamaların değerlendirilmesinde, “işletme politikasını belirleyenlerin etik standartları dikkate alması gerektiği (4,09)” en önemli unsur olarak ortaya çıkarken “etik standartların personel motivasyonuna olan etkilerinin sürekli ölçülmesi (3,70)” en düşük aritmetik ortalamaya sahiptir. Bu bölümde yapılan analizlerde de otelin mülkiyet durumu ve faaliyet sürelerine göre bazı anlamlı farklılıklar göze çarpmaktadır. Etik uygulamalardaki başarıların ödüllendirilmesine ilişkin olarak yapılan en önemli uygulama “personel ödüllendirmesinin etik uygulamalardaki etkinliğine göre yapılması” dır. Bu bölümde yöneltilen sorulara ilişkin verilen yanıtlarda yöneticinin yaşı ve eğitim düzeyine dayalı olarak önemli sayılabilecek anlamlı farklılıklara rastlanmamıştır. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Atatürk Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Turizm tr_TR
dc.subject Otel işletmeleri tr_TR
dc.subject Etik tr_TR
dc.title İşletmelerde etik sonuçların değerlendirilmesi ve ödüllendirilmesi istanbul da 4 ve 5 yıldızlı otellerde bir araştırma tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal 14. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi: bildiriler kitabı tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Turizm Meslek Yüksekokulu, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı tr_TR
dc.contributor.authorID 51330 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-9387-6308 tr_TR
dc.identifier.startpage 129 tr_TR
dc.identifier.endpage 137 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster