dc.contributor.author |
Akkuş Mutlu, Suzan |
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T08:48:38Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T08:48:38Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/3837 |
|
dc.description.abstract |
Şarap eskiçağ toplumları tarafından hastalıkların tedavisinde ve kutsal törenlerde sıkça kullanılmıştır. Yaygın bir şekilde kullanılması ticaretinin yapılmasına neden olmuştur. Çivi
yazılı belgelerden kralların şarap üzerinden de haraç aldıkları
anlaşılmaktadır. Şarabın vergi veya haraç olarak alınması ekonomik açıdan değerli bir ürün olduğunu da kanıtlamaktadır.
Eskiçağda yapılan törenlerin, eğlencelerin en önemli içeceklerinden biri de şaraptır. Ayrıca günlük yaşantıda ve dini törenlerde tanrılara adak olarak sunulmuştur. Asur Ticaret Kolonileri Çağı’na ait tabletlerden Anadolu halkının bağcılık ve şarap
üretimi yaptığı anlaşılmaktadır. Hitit yazılı metinlerinden de
Anadolu’da en yaygın bir şekilde kullanılan içkinin şarap olduğu anlaşılmaktadır. Bu makalemizde, törenlerin ve eğlencelerin
vazgeçilmez içeceği olan şarabın eskiçağda kullanım alanları,
dini, siyasi ve ekonomik açıdan değerini inceleyeceğiz. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
The wine had been frequently used by ancient societies in the treatment of diseases and the sacred ceremonies. Its
widespread use had led to trade. It was understood from the
written documents that the kings received tribute from the wine. That Wine was taken as tax or tribute also proves to be an
economically valuable product. One of the most important beverages of ceremonies and entertainment in ancient times was
wine. It was also offered as an offering to the gods in daily life
and religious ceremonies. It is understood that the Anatolian
people produced viticulture and wine from the tablets of the
age of the Assyrian Trade Colonies. It is understood that the
most commonly used drink is wine in Anatolia from Hittite
written texts. In this article, we will examine the use of wine as
the indispensable drink of ceremonies and entertainment in ancient times, its religious, political and economic value. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Iğdır Üniversitesi SBED |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Eskiçağ |
tr_TR |
dc.subject |
Şarap |
tr_TR |
dc.subject |
Ticaret |
tr_TR |
dc.subject |
Çivi yazılı belge |
tr_TR |
dc.subject |
Değer |
tr_TR |
dc.subject |
Ancient times |
tr_TR |
dc.subject |
Wine |
tr_TR |
dc.subject |
Trade |
tr_TR |
dc.subject |
Cuneiform document |
tr_TR |
dc.subject |
Value |
tr_TR |
dc.title |
Eskiçağda şarabın dini, siyasi ve ekonomik açıdan değeri |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Religious, political and economic value of wine in ancient times |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler E.D. |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/tarih bölümü/eskiçağ tarihi anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
189154 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
19 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
115 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
136 |
tr_TR |