Bu çalışma kapsamında nar (Punica granatum L.) çiçeğinden farklı parametreler altında elde edilen ekstraktların antioksidan aktiviteleri ve toplam fenolik içerikleri üzerine ekstraksiyon koşullarının etkisi incelenmiştir. Nar çiçeklerinden su ve etanol kullanılarak 40-60 °C sıcaklık ve 40-60 dk süre ile ekstraktlar elde edilmiş ve liyofilize edilerek kurutulmuştur. Liyofilize ekstraktların antioksidan aktiviteleri 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikal giderme aktivitesi ve β-karoten ağartma yöntemleri kullanılarak tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları, ekstraktların antioksidan aktivite ve fenolik madde içeriğine ekstraksiyon sırasında kullanılan çözücü, sıcaklık, süre ve bu faktörlerin bazı interaksiyonlarının önemli seviyede etkisi olduğunu göstermiştir. Etanol ile hazırlanan ekstraktların su ile hazırlanan ekstraktlara kıyasla daha yüksek antioksidan aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca etanol ile hazırlanan ekstraktların toplam fenolik madde içeriği de daha yüksek bulunmuştur. Etanol kullanılarak, 60 °C sıcaklık ve 40 dk sürede gerçekleştirilen ekstraksiyon işlemi ile elde edilen ekstraktların ortalama %85 DPPH radikali giderim aktivitesine ve %70 β-karoten ağartma aktivitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Bu ekstraktların ortalama 70.36 mg GAE-g fenolik bileşen içerdiği tespit edilmiştir.
In this study, the effects of extraction conditions on the antioxidant
activities and total phenolic contents of extracts obtained from
pomegranate (Punica granatum L.) flower under different parameters
were investigated. Extracts were obtained from pomegranate flowers
using water and ethanol at 40-60 °C for 40-60 minutes, and were
lyophilized. The antioxidant activities of lyophilized extracts were
determined by using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical
scavenging activity and β-carotene bleaching methods. The results of
the study revealed that the solvent, temperature, time and some
interactions of these factors have a significant effect on the
antioxidant activity and phenolic compound content of the extracts. It
reported that extracts prepared with ethanol show higher antioxidant
activity compared to extracts prepared with water. In addition, the
total phenolic content of the extracts prepared with ethanol was found
to be higher. It was determined that the extracts obtained by the
extraction process performed at 60 °C for 40 minutes using ethanol
had an average of 85% DPPH radical removal activity and 70% βcarotene bleaching activity. The average phenolic component content
of these extracts was determined as 70.36 mg GAE-g.