17. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı saray mutfağına bir aylık sebze ve meyve alımı

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yardım, Gülser
dc.date.accessioned 2021-06-30T08:42:21Z
dc.date.available 2021-06-30T08:42:21Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri https://dergipark.org.tr/tr/pub/atdd/issue/42204
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/3316
dc.description.abstract Bu çalışma Başbakanlı Osmanlı Arşivi’nde bulunan HH-d-17703 nolu deftere dayanılarak yapılmıştır. Defter 1681 yılının yaz aylarına ait verileri içermektedir. Defter içerik olarak 1 aylık saray mutfağına alınan sebze ve meyve listelerinin içermektedir. Gün gün tutulan defter, sebze ve meyvelerin kilo ve fiyatı ile ilgili detaylı bilgiler vermektedir. Bununla beraber sebze ve meyvelerin kimden ve nereden alındığı ayrıntısıyla yazılmıştır. Bu defterin incelenmesiyle birlikte Osmanlı saray mutfağında pişirilen ve sofralarda yenen sebze ve meyvelerin neler olduğuyla ilgili bilgi sahibi olunacaktır. Bunun dışında hem sebze türlerinin çeşitleri hem de meyve çeşitlerinin cinsleriyle ilgili de bilgi verilmektedir. Mesela üzüm, kabak, fasulye ve armut gibi malzemelerin farklı farklı cinslerinin olduğu anlaşılmaktadır. Bu yönüyle de ayrıca bir bilgi zenginliği elde edilmiş olmaktadır. Çalışma sunduğu bu veriler sayesinde alanına katkı yapmayı amaçlamaktadır. Nitekim Osmanlı mutfağına dair pek çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışma da 17. Yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı mutfağına giren sebze meyvelere dair veri sağlaması bakımından alanına önemli bir katkı sağlamaktadır. tr_TR
dc.description.abstract This study is based on the book of HH-d-17703 in the Ottoman Archives of the Prime Minister. The book contains data for the summer months of 1681. The contents of the notebook include the list of vegetables and fruits collected in a 1 month palace kitchen. The day-to-day notebook provides detailed information about the weight and price of fruits and vegetables. However, where and where the fruits and vegetables are written in detail. With the examination of this notebook, you will have information about the vegetables and fruits that are cooked in the Ottoman palace kitchen and eaten at the tables. In addition, both types of vegetables and fruit varieties are also given information about the species. For example, grapes, pumpkin, bean and pear are different kinds of materials such as different types. In this respect, a wealth of information is obtained. The study aims to contribute to the field thanks to these data. As a matter of fact, many studies on Ottoman cuisine have been made. This study also makes an important contribution to the field in terms of providing data on vegetables fruits entering the Ottoman kitchen in the last quarter of the 17th century. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.relation.isversionof 10.111/j.1365-277X tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject 17. yüzyıl tr_TR
dc.subject Saray mutfağı tr_TR
dc.subject Osmanlı devleti tr_TR
dc.subject Ottoman palace cuisine tr_TR
dc.subject Vegetables tr_TR
dc.subject Fruits tr_TR
dc.subject 17th century tr_TR
dc.title 17. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı saray mutfağına bir aylık sebze ve meyve alımı tr_TR
dc.title.alternative One monthly vegetables and fruits of the ottoman palace kitchen in the last quarter of the 17th century tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal AKADEMİK TARİH VE DÜŞÜNCE DERGİSİ tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/tarih bölümü/Osmanlı müesseseleri ve medeniyeti tarihi anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 45364 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue 18 tr_TR
dc.identifier.startpage 341 tr_TR
dc.identifier.endpage 372 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster