Absorptive capacity: an empirical study on Turkey’s hotel companies

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Kale, Emine
dc.contributor.author Başar, Özlem
dc.contributor.author Aknar, Ahmet
dc.date.accessioned 2021-06-17T07:30:59Z
dc.date.available 2021-06-17T07:30:59Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Emine, K. A. L. E., BAŞAR, Ö., & AKNAR, A. (2017). Absorptive capacity: An empirical study on Turkey’s hotel companies. Uluslararası Turizm, Ekonomi ve İşletme Bilimleri Dergisi (IJTEBS) E-ISSN: 2602-4411, 1(1), 48-55. tr_TR
dc.identifier.uri https://www.researchgate.net/publication/324840704_ABSORPTIVE_CAPACITY_AN_EMPIRICAL_STUDY_ON_TURKEY%27S_HOTEL_COMPANIES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/2628
dc.description This article was presented at the 1st International Congress on Tourism, Economic and Business Sciences (01-05 November 2017- Skopje). tr_TR
dc.description.abstract Absorptive capacity plays a key role in determining a firm’s capability to access and make use of external knowledge. It also refers to the ability to locate new ideas and to incorporate them into an organization’s processes, and this is widely seen as a major contributor to organizational performance. It includes organizational routines and strategic processes by which a firm acquires, assimilates, transforms, and exploits knowledge. In this study, absorptive capacity was examined in terms of hotel operations in Turkey. The study aimed at uncovering the effects of the dimensions of absorptive capacity (acquire, assimilate, transform, exploit) on firm performance and determining if there was a difference in the dimensions of absorptive capacity according to the hotel’s star and hotel age. Data were collected using a questionnaire and 124 applicable questionnaires were gathered at the end of the study. According to results of regression analysis, it was found that the dimensions of acquire, assimilate and adoption of absorptive capacity had a significant effect on firm performance. In contrast to expectations, no significant effect of the transform dimension of absorptive on firm performance was determined. Anova analysis was used to determine whether if there was a difference in the dimensions of absorptive capacity according to the hotel’s star and hotel age. According to the analysis results, no difference was detected. tr_TR
dc.description.abstract Özümseme kapasitesi, bir işletmenin dış bilgiye erişme ve bunlardan yararlanma yeteneklerini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda, yeni fikirleri bulma ve bunları bir organizasyonun süreçlerine dâhil etme kabiliyetine işaret etmekte ve örgütsel performansa büyük katkı sağlayıcı olarak görülmektedir. Bir firmanın dışsal bilgiyi edinmesi, benimsemesi, dönüştürmesi ve kullanması için örgütsel rutinleri ve stratejik süreçleri içermektedir. Bu çalışmada özümseme kapasitesi, Türkiye otel işletmeciliği açısından incelenmiştir. Çalışma, özümseme kapasitesinin boyutlarının (edinme, benimseme, dönüştürme ve kullanma) firma performansı üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılmasını ve otelin yıldızı ve yaşına göre özümseme kapasite boyutlarında bir farklılık olup olmadığını saptamayı amaçlamaktadır. Veriler, anket tekniği kullanılarak toplanmış ve çalışma sonunda 124 kullanılabilir anket formu elde edilmiştir. Regresyon analizinin sonuçlarına göre, özümseme kapasitesinin edinme, benimseme ve kullanma boyutlarının, firma performansı üzerinde belirgin bir etkisi olduğu bulunmuştur. Beklen-tilerin aksine, özümseme kapasitesinin dönüşüm boyutunun firma performansı üzerinde önemli bir etkisi tespit edilememiştir. Otelin yıldız ve otel yaşına göre özümseme kapasitenin boyutlarında bir farklılık olup olmadığının belirlenmesi için Anova analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, özümseme kapasitesi boyutlarında hiçbir fark tespit edilmemiştir. tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.publisher Anatolia Bilim Akademisi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Absorptive capacity tr_TR
dc.subject Hotel companies tr_TR
dc.subject Firm performance tr_TR
dc.subject Özümseme kapasitesi tr_TR
dc.subject Otel işletmeleri tr_TR
dc.subject Firma performansı tr_TR
dc.title Absorptive capacity: an empirical study on Turkey’s hotel companies tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Uluslararası Turizm, Ekonomi ve İşletme Bilimleri Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz turizm meslek yüksekokulu/otel, lokanta ve ikram hizmetleri bölümü/turizm ve otel işletmeciliği pr. tr_TR
dc.contributor.authorID 115188 tr_TR
dc.identifier.volume 1 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 48 tr_TR
dc.identifier.endpage 55 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster