Trüf mantarları yüzyıllardan beri `Tanrıların yiyeceği' olarak bilinen ekonomik olarak çok değerli ve hoş kokusu ve lezzeti ile mutfaklarda baş tacı edilen toprağın 5-20 cm altında ektomikorizal olarak yetişen bir mantar türüdür. Tüm dünyada bu mantarlar üzerine birçok çalışma yapılmasına rağmen, ülkemizde ancak son yıllarda çalışmalar başlamıştır.Tuber aestivum trüf mantarları arasında değerli olan ve ülkemizde de doğal olarak bulunan bir türdür. Ancak Tuber aestivum üzerine yapılan çalışmalar diğer trüf türlerinde de olduğu gibi ülkemizde çok azdır ve ancak son yıllarda başlamıştır. Tüm dünyada ve Avrupada morfolojik ve moleküler çalışmaların hemen her ülkede yapıldığı Tuber aestivum için ülkemizde henüz hiç moleküler çalışma yayınlanmamıştır.Bu tezde Denizli'de yetişen Tuber aestivum örneklerinin ITS bölgelerinin dizi analizleri yapılarak, filogenetik çalışma yapılmış ve Avrupa'daki örneklerle karşılaştırılmıştır. Bu tezin sonuçlarının tüm Türkiye'de yapılacak Tuber aestivum ve diğer trüf türleri üzerine yapılacak çalışmalara temel olması beklenmektedir.
Truffles known as `God?s Food? are economically valued and living underground as ectomycorrhizal life forms are important food in kitchens for centuries. Although there are many studies on these fungi all over the world, studies have just begun recently in Turkey.Tuber aestivum is one of the valued truffles and indigenous species in our country. However, studies on Tuber aestivum are not many and started, recently. Although, molecular and morphologic analyses performing in many countries in the world and Europe, there is no any molecular study on Tuber aestivum.In this thesis, indigenous Tuber aestivum samples in Denizli sequenced by ITS regions and compared with European samples by phylogenetic analyses. Results of this thesis are expected to be used for studies on Tuber aestivum and other truffles all over Turkey.