Abstract:
Giriş ve Amaç: Perinatal dönemdeki kadınlar afet veya pandemi gibi toplumsal felaketlerden etkilenen en savunmasız gruplar arasındadır. Afetler yoğun ve ani sıkıntı yaratma kapasitesine sahiptir ve potansiyel olarak kadının başa çıkma yeteneğini alt üst edebilir. Perinatal dönemdeki kadınların sağlıklı başa çıkma ve stres yönetimini teşvik edecek şekilde desteklenmesi için psikolojik ilk yardım çok önemlidir. Afette psikolojik ilk yardım travmatik olayların neden olduğu ilk sıkıntıyı azaltmak ve kısa ve uzun vadeli uyarlanabilir işlevselliği ve başa çıkmayı teşvik etmek için tasarlanmış kanıta dayalı müdahaleleri içermektedir. Bu derlemede perinatal dönemdeki kadınlarda afetlerde psikolojik ilk yardımın önemi ve ilkelerinin tartışılması amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu çalışma literatürün bütünleştirici bir derlemesidir.
Bulgular: Bu derlemede toplum barınaklarında, sahra hastanelerinde ve akut bakım ortamlarında perinatal dönemdeki kadınlara ve ailelerine hizmet sunan hemşirelerin psikolojik ilk yardım ilkeleri (i) İletişim ve Katılım, (ii) Güvenlik ve Kontrol, (iii) Stabilizasyon, (iv) Bilgi Toplama: Güncel İhtiyaçlar ve Endişeler, (v) Pratik Yardım, (vi) Sosyal Destekler ile Bağlantı, (vii) Başa Çıkma Hakkında Bilgi, (viii) Ortak Hizmetlerle Bağlantı Kurma başlıkları altında incelenmiştir.
Sonuç ve Öneriler: Afetlerde perinatal hizmetlerin sunumunda psikolojik ilk yardım ilkelerinin hemşirelik müdahalelerinde kullanılması empatik ve pragmatik bir yaklaşım ile kadınların ve ailelerinin başa çıkma becerilerini yeniden kazanmalarını ve iyileşmeye başlamalarını sağlamak için gereklidir. Hemşirelerin afette psikolojik ilk yardım konusunda eğitimi, hemşireleri afete hazırlığını güçlendirmek ve en iyi uygulamaları perinatal popülasyonların benzersiz ihtiyaçlarına hizmet edecek şekilde uyarlamak için önerilmektedir.