dc.contributor.author |
Kırmacı, Volkan |
|
dc.contributor.author |
gülsevinçler, Ekrem |
|
dc.contributor.author |
Kaya, Hüseyin |
|
dc.date.accessioned |
2021-10-27T12:43:46Z |
|
dc.date.available |
2021-10-27T12:43:46Z |
|
dc.date.issued |
2017-12-30 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/5603 |
|
dc.description.abstract |
Dondurarak kurutma sonuçta elde edilen ürünün kalitesine göre en iyi kurutma teknolojisidir. Fakat, bu yöntem pahalıdır ve işlemin
yüksek maliyeti nedeniyle endüstriyel ölçekte uygulanması sınırlıdır. Ayrıca, dondurarak kurutma işlemi, kurutma süresi, basınç,
numune kalınlıkları, hazne sıcaklığı, numune sıcaklıkları ve bağıl nem miktarı gibi farklı parametrelere bağlıdır. Bu yüzden
dondurarak kurutma işlemi için nem içeriği, nem oranı ve kurutma oranı gibi kurutma davranışlarının belirlenmesi oldukça
karmaşıktır. Bu makalede dondurarak kurutmanın karmaşık yapısı için Taguchi metodu önerilmiştir. Taguchi metodu, Taguchi’nin
her L9 dikey sırası ile gerçekleştirilen her deneyin, dondurarak kurutma işleminde elmaların nem içeriği, nem oranı ve kurutma
davranışları tahmini için geliştirilmiştir. İşlem parametrelerinin etkisi ve optimal unsur ayarlarını belirlemek için sinyal görüntü
oranı ve varyans analizi gerçekleştirilmiştir. Son olarak, nem içeriği, nem oranı ve kurutma oranı için Taguchi metodunun onaylama
testleri gerçekleştirilerek başarıya ulaştığı doğrulanmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Freeze drying process the best drying technology regarding quality of the end product but it is an expensive method and the high
costs of process limit its application to industrial scale. Also, the freeze-drying process is based on different parameters, such as
drying time, pressure, sample thicknesses, chamber temperature, sample temperatures and relative humidity. Hence, the
determination of drying behaviors, such as moisture content, moisture ratio and drying rate of the freeze-drying process are too
complex. In this article, to help this freeze drying of complex process, the use of Taguchi method has been proposed. Taguchi
method has been developed as per Taguchi’s L9 orthogonal array with each experiment performed for the prediction of drying
behaviors, such as moisture content, moisture ratio and drying rate of apples in the freeze drying process. Signal-to-noise ratio
analysis and analysis of variance have been carried out in order to determine the effects of process parameters and optimal factor
settings. Finally, confirmation tests verified that Taguchi method has been achieved for moisture content, moisture ratio and drying
rate. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Freeze drying |
tr_TR |
dc.subject |
Taguchi method |
tr_TR |
dc.subject |
ANOVA |
tr_TR |
dc.subject |
Dondurarak kurutma |
tr_TR |
dc.subject |
Taguchi metodu |
tr_TR |
dc.title |
Farklı kalınlıklardaki elmaların dondurarak kurutma davranışlarının taguchi metodu kullanılarak belirlenmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Determination of freeze drying behaviors for various thicknesses of apples by using taguchi method |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Bartın Üniversitesi/mühendislik, mimarlık ve tasarım fakültesi/makine mühendisliği bölümü/termodinamik ve ısı tekniği anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
33061 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
6 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
2 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
529 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
540 |
tr_TR |