Abstract:
Bu çalışmada, ülkemizin farklı bölgelerinde yetiştirilen (Mersin, Ordu, Samsun ve Yalova) Hayward kivi çeşidinin serbest ve bağlı aroma potansiyellerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Aroma maddelerinin ekstraksiyonu sıvı-sıvı ve katı faz ekstraksiyon yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Kivilerdeki aroma maddelerinin miktarlarının hesaplanmasında ve tanımlanmasında GC-FID ve GC-MS teknikleri kullanılmıştır.
Ordu ve Samsun bölgelerinden temin edilen kivi örneklerinde 97 adet, Mersin bölgesinden temin edilen kivi örneğinde 90 adet ve Yalova bölgesinden temin edilen kivi örneğinde 82 adet serbest aroma bileşiği tanımlanmıştır. Mersin bölgesinden temin edilen kivi örneğinde 25 adet, diğer bölgelerden temin edilen kivi örneklerinde ise 24 adet bağlı aroma bileşiği tespit edilmiştir. Hem aroma bileşimleri hem de aroma profil analizleri bakımından değerlendirildiğinde Ordu ve Samsun Bölgeleri kalite bakımından diğer bölglere göre daha fzla öne çıktığı tespit edilmiştir.