Abstract:
Bu çalışmada, Türkiye’de bağcılık için önemli merkezlerden biri olan
Kapadokya’da bağcılığın mevcut durumu ortaya konularak, üzümlerden elde
edilen yöresel ürünlerin gastronomi turizmi kapsamında nasıl
değerlendirilebileceği üzerinde durulmuştur. Araştırmanın alanı Kayalık
Kapadokya Bölgesi (Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı,
Ihlara) olarak belirlenmiştir. Araştırmada nitel yaklaşım çerçevesinde veri
toplama tekniği olarak doküman incelenmesi ile yarı yapılandırılmış görüşme
gerçekleştirilmiş, veri analiz yöntemi olarak da içerik analizinden
faydalanılmıştır. Görüşmeler bölgedeki 21 bağcılık ve turizm paydaşı ile
gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerden bağcılık ve
gastronomi turizmi olmak üzere iki ana kategori ve dokuz alt kategoriden
(bağcılığın mevcut durumu, bağcılığın gelişimi, bağcılığın sorunları ve
bağcılıkla ilgili devlet teşvikleri, üzümden elde edilen yöresel ürünler, yöresel
ürünleri tüketme eğilimi, yöresel ürünlerin ekonomik katkısı, yöresel ürünlerin
pazarlanması ve bağcıkla ilgili yapılan etkinlikler) oluşturulmuştur. Çalışma
sonucunda Kapadokya Bölgesi’nde bağcılığın, turizmin yoğun olmayan ilçelerde
ve kasabalarda devam ettiği ancak turizmin yoğun olduğu alanlarda eskisi gibi
yapılmadığı görülmektedir. Ayrıca üzümden elde edilen köftür (üzüm pestili),
bulamaç, aside, cevizli sucuk, pekmez ve şarap gibi yöresel ürünler
bulunmaktadır. Bağcılıktan elde edilen ürünlerin gastronomi turizmi kapsamında
değerlendirilmeleri için bölgenin büyük potansiyeli olmasına rağmen, ürünlerin
yeterince bilinirliğinin olmadığı tespit edilmiştir.