Özet:
Uçucu yağlar, farklı bileşenleri içeren kompleks karışımlar olduklarından biyolojik etkileri yönünden de farklılıklar göstermektedirler. Etki dereceleri içerdikleri etken maddenin özelliğine bağlı olarak birçok uçucu yağ farklı antimikrobiyel etki gösterebilmektedir.
Son yıllarda tüketici davranışlarında koruyucu gıda katkı maddelerine karşı hassasiyet artmıştır. Bu nedenle bu projede, bazı bitkilerden elde edilen uçucu yağların E.coli, Listeria ve Bacillus cinsi bakteriler üzerine antibakteriyel etkileri, disk difüzyon yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Kekik, zencefil ve biberiyeden elde edilen uçucu yağlarının test edilen bakterilere karşı antibakteriyel etkisinin olduğu belirlenmiştir. Nane ve kişnişten elde edilen uçucu yağların çalışmada kullanılan bakterilere karşı etkisi tespit edilememiştir.