Gastronomi ile ilgili yapılmış olan tanımlara bakıldığında Gastronomi için, iyi yemeğe olan düşkünlük veya iyi yemek sanatı,
yemeği bilme anlama ve yemek bilimi gibi tanımlamalar yapmak mümkündür. Diğer yandan beslenme, tüm canlılar için
yaşamın vazgeçilmez bir gerekliliğidir ve hayati bir öneme sahiptir. Küreselleşmenin ve kent hayatının etkilerini yoğun olara k
gördüğümüz günümüzde ev dışında yemek talebinin sosyalleşme veya iş hayatının gerekliliği gibi nedenlerle arttığı
görülmektedir. Bu talebin karşılanması için yiyeceklerin üretiminde görev alan mutfak çalışanlarının eğitilmesi sağlıklı bir
toplum için gereklidir. Meslek seçimlerini, insanları sağlıklı ve standartlara uygun olarak nasıl beslemesi gerektiğini bilen kişiler
olmaktan yana kullanmış ve bu alanda üniversite eğitimi alan öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının ne düzeyde olduğunun
belirlenmesi geleceğin aşçılarının profilinin çizilmesi için önemlidir. Bu çalışmanın amacı mutfaklarda üretim yapmak veya
üretimden sorumlu yöneticiler olabilmek için yükseköğrenim gören gastronomi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını tespit
etmektir. Bu amaçla yapılan literatür taraması sonrasında Arslan tarafından geliştirilip beslenme alışkanlıklarının
değerlendirilmesinde kullanılan dokuz soruluk puanlama yönteminden yararlanılmıştır
When looking at the definitions made about gastronomy, it is possible to make definitions for gastronomy such as indulging in
good food or the art of good food, understanding of eating and understanding of food. On the other hand, nutrition is an
indispensable necessity of life for all living things and is vital. It is seen that the demand for food outside the home has increased
due to the necessity of socialization or business life. To meet this demand, the training of kitchen workers involved in the
production of food is essential for a healthy society. It is important to determine the level of nutritional habits of the students
who have used their professional choices in favor of being healthy and know how to feed people according to the standards and
it is important to profile the future cooks. This study aims to determine the nutritional habits of gastronomy students in higher
education to make production in kitchens or to be managers in charge of production. For this purpose, a nine-point scoring
method, which was developed by Arslan and used in the assessment of nutritional habits, was utilized.