Abstract:
Yerel mutfak kültürleri önemli turistik çekiciliklerinden biridir. Yerel
mutfak kültürünün gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilmesi turizm
gelişiminin olumlu ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel etkilerinin
artırılması ve sürdürülebilmesi açısından önemlidir. Ülkemizin önemli bir
turizm bölgesi olan Nevşehir’de yerel mutfak kültürünün turistik bir ürün
olarak, turizm işletmelerinin menülerinde ne ölçüde yer aldığı, gastronomi
turizminin geliştirilmesi açısından mevcut katkısı, varsa önündeki engel ve
fırsatların belirlenmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmanın
yöntemini menü analizleri ve yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi
oluşturmaktadır. Bu bağlamda restoranların menüleri incilenmiş,
restoranların yönetici ve şef aşçıları ile görüşülerek araştırmanın bulguları
toplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda Nevşehir yerel
mutfak kültürüne ait yiyeceklerin restoran menülerinde yeterince yer
almadığı, gastronomi turizminde değerlendirilebilmesi açısından öncelikli
olarak tanıtma ve tutundurma faaliyetlerinin artırılması gerektiği sonucuna
varılmıştır.