Toplumların kültürel değerlerini gelenek, görenek ve alışkanlıklar oluşturmakta ve bu değerler uzun bir zaman sürecinde birikimler sonucu ortaya çıkmaktadır. Türk toplumunun alışkanlıkları arasında yer alan yeme ve içme alışkanlıkları kültürel açıdan önemli bir yere sahiptir. Çalışmaya konu olan kahve yıllar boyunca sosyal ortamlarda önemli rol
alan içeceklerin başında gelmektedir. Türk halkı tarafından sevilerek tüketilen ve hatırı sayılır özellikte olan kahvenin içme alışkanlığı yaklaşık olarak 5. yüzyıldan günümüze kadar devam etmektedir. Kahve “coffea” cinsi bir ağacın kiraza benzeyen parlak kırmızı renkteki meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen bir üründür. Kahvenin ilk defa nerede bulunduğu hakkında eski kaynaklarda birbirine benzeyen bilgiler yer almakla beraber genellikle kahvenin anavatanın Yemen olduğu ancak ilk kahvenin Yemen’e Habeşistan’dan getirildiği bilinmektedir. Kahvenin Arabistan’dan batı ülkelerine
yayılması Osmanlı coğrafyası üzerinden sağlandığından Avrupalılar kahveyi Türk içeceği olarak adlandırmışlardır. Yüzyıllardır mutlu eden ve keyif veren bir içecek olma özelliği ile yaygın olarak tüketilen kahve, sosyal hayatta etkisini gösteren önemli bir içecektir. Türk kahve kültürü yaşayan geleneklerimiz arasında yer almaktadır. Günlük hayatın bir parçası olarak özellikle ikram edilme vasfıyla önceleri sosyal bir statü göstergesi olan kahve, eğlence, sohbet ve misafirlik gibi sosyal kurumların yeri doldurulamaz içeceği olarak somut olmayan kültürel miras haline gelmiştir. Bu çalışmada; kahvenin Türk toplumu açısından önemine değinilerek geçmişi, Türk kahvesinin hazırlanışı ve Anadolu’da farklı yörelere ait kahve çeşitleri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca kahvenin sosyal hayattaki görevi vurgulanmaya çalışılarak, kültürel miras özelliğinin devam ettirilmesi için öneriler sunulmuştur.
Traditions, customs and habits constitute the cultural values of
societies. These values are the result of accumulation of a long period of
time. The eating and drinking habits that are among the habits of the
Turkish society are culturally significant. Coffee which is the subject of
my study is at the forefront of beverages that play an important role in
the social environment for years. It is known that drinking habits of
coffee, which is loved and loved by the Turkish people and which is
considered to be a precious feature, continues from the 5th century until
the present day. Coffee is product obtained from a tree of the genus coffea
by roasting and grinding of bright red fruit cores reminding of cherry.
While coffee is located in the ancient sources of similar information about
the first time where it is often found along Yemen's homeland of coffee
but it is known that the first coffee brought from Yemen to Ethiopia. Since
the spread of the coffee from Arabia to the western countries was provided
through Ottoman geography, the Europeans called coffee as Turkish
beverages. For centuries, happy and joyful to be characterized by a
beverage widely consumed coffee is an important beverage showing the
effect of social life. Turkish coffee culture is among our ongoing traditions.
As part of everyday life, it has become an indispensable cultural heritage
as an irreplaceable drink of social institutions such as entertainment,
conversation and hospitality, which coffee has been a sign of social status
with a special emphasis on being serviced previously. In this study; in
terms of Turkish society by declaring the importance of coffee the history
of coffee and were informed about the preparation of Turkish coffee. In
addition, the coffee by emphasizing the duty of the social life, proposals
have been presented for the continuation of the cultural heritage feature.