Abstract:
Günümüzde, güneş enerjisi, yakıt pilleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına karşı olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği ve potansiyeli bakımından zengin bir ülkedir. Türkiye jeotermal enerjide dünya potansiyelinin %8 ’ine sahip ve coğrafi konumu nedeniyle büyük oranda güneş enerjisinden faydalanılabilmektedir. Bu enerji kaynakları evsel uygulamalar için tercih edilebildikleri gibi aynı zamanda taşıt uygulamalarında da kullanılmaktadır. Özellikle, sınırsız olması, dünyanın her yerinden ulaşılabiliyor olması ve ücretsiz olması nedeniyle güneş enerjisi ile güç üretiminin popülaritesini sürekli artırmaktadır.
Güç elektroniği elemanlarının gelişimi ile günümüzde az bakım gereksinimleri, sağlam yapıları, yüksek güç/ağırlık oranlarına sahip olmaları, her ortamda çalışabilmeleri ve fiyatlarının ucuzluğu sebebiyle asenkron motorlar teknolojinin vazgeçilemeyen bir parçası haline gelmiştir.
Adım (step) motor herbir elektrik darbesi için belirli bir derece dönmek üzere tasarlanmış olan bir motordur. Her bir darbe için alınan mesafe 7.50 veya 150’dir. Adım (step) motorlar kontrol kolaylığından dolayı günümüzde biyomedikal, robotik yada uzay gibi hem hemen her alanda kullanılmaktadır.
Asenkron motorların çalışması sırasında, harmonikler motorun çalışma performansını etkilemektedir. Bu nedenle, sisteme doğrudan moment kontrolü (DMK) uygulanarak moment dalgalanmalarının azaltılması sağlanmaktadır. Sistemin benzetim modeli MATLAB/Simulink yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
DMK metodunda, eviricinin anahtarlama sırası ve süresi için hazır bir tablo kullanarak akının bağımsız olarak kontrol edilmesi sağlanır. Başka bir ifade ile DMK, herhangi bir hız algılayıcı kullanmadan yada herhangi bir koordinat dönüşümü yapılmadan, uygun gerilim vektörlerinin seçilmesiyle, momentin basit olarak kontrol edilmesidir.